Euro urcă peste 4,56 lei, atingând un nivel maxim din octombrie 2012

Banca Naţională a României a anunţat, vineri, un curs de referinţă de 4,5654 lei/euro, în creştere cu 0,3% faţă de nivelul din şedinţa precedentă şi nivel maxim din 24 octombrie 2012, în condiţiile în care leul a ignorat tendinţa regională şi a pierdut accelerat teren faţă de moneda europeană, analiştii suspectând că banca centrală a urcat pragul de intervenţie în favoarea monedei naţionale spre 4,6 lei.

Joi, BNR a afişat un curs de 4,5509 lei/euro.

Deprecierea leului i-a surprins pe analişti, mai ales că a fost contrară tendinţei regionale. Forintul şi zlotul sunt în apreciere uşoară în raport cu moneda unică.

“Nu putem ignora posibilitatea ca banca centrală să fi devenit mai tolerantă cu presiunile în sus asupra EUR/RON. (…) Astăzi ar putea fi un nou test al scenariului în care BNR înclină în favoarea mişcării mai sus a „intervalului de confort” al EUR/RON, să spunem, către 4,50-4,60 (lei/euro)”, arată analiştii ING Bank, într-un raport publicat vineri.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a spus la Europa FM că fluctuațiile cursului valutar sunt normale, având în vedere contextul internațional.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Euro rămâne în apreciere în faţa dolarului american, fiind cotat pe pieţele internaţionale cu 1,073 dolari vineri la ora 13.10, ora României.

În raport cu leul, dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,2454 lei la 4,2396 lei, nivel minim din 13 februarie.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Totodată, cursul francului elveţian a crescut la 4,2598 lei, de la 4,2506 lei.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS