Estonia – prima țară din lume capabilă să funcționeze online

În timp ce România trăiește în era hârtiei și a copiilor legalizate, Estonia va deveni prima țară din lume capabilă să funcționeze doar pe internet.

Graţie avansului tehnologic, mica națiunea baltică îşi crează baze de date care să poată fi accesate din întreaga lume, un scut împotriva atacurilor cibernetice.

Autoritățile de la Tallinn au aprobat crearea unor aşa-numite „ambasade digitale“ care presupun accesul la copii rezervă ale datelor de importanţă crucială.

Fostul stat sovietic dorește să devină prima țară cu o societate complet digitalizată, iar toate datele importante vor fi ținute pe internet, scrie Euronews.

Oriunde se vor afla, estonienii vor putea vota, îşi vor putea plăti impozitele şi vor avea acces la datele personale, precum cele despre sănătate.

Criticii spun că strategia guvernului de a se baza strict pe tehnologia digitală poate face ţara vulnerabilă în faţa Rusiei, care îşi concentrează eforturile în online cu ajutorul hackerilror.

După decenii de guvernare sovietică, Estonia a devenit independentă la începutul anilor 1990 și s-a orientat rapid către noile tehnologii

De asemena, în 2005 a devenit prima țară din lume care își desfășoară alegerile online.

Estonia a fost victima unui atac cibernetic major în 2007, când hackerii din Rusia au paralizat 58 de site-uri, printre care și câteva pagini guvernamentale

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS