Este preşedintele României, Klaus Iohannis, un diletant?

Președintele României, este făcut praf de una dintre cele mai importante publicații germane – Spiegel, într-un articol larg preluat și comentat în presa românească.

Sub titlul „Diletantul”, revista germană pune față în față așteptările uriașe ale mandatului lui Klaus Iohannis cu realizările și nemulțumirea crescută din societate față de lipsa de acțiune a acestuia, dar asta, mai ales, pentru a se concentra asupra deciziei președintelui de a-i retrage ordinul Steaua României pastorului Laszlo Tokes.

Și dacă nemulțumirile față de președinte sunt într-adevăr în creștere, dacă observațiile legate de faptul că Iohannis nu reușește să transmită prin declarațiile sale mai mult decât platitudini, decizia care îl privește pe Tokes s-ar putea să nu fie chiar cel mai rău lucru pe care l-a făcut actualul președinte.

Jurnaliștii germani au observat totuși că numeroși decorați ai Ordinului Steaua României, așa cum ar fi fostul premier Adrian Năstase, au fost condamnați definitiv pentru corupție, dar nu le-a luat nimeni titlul de erou.

Pe de altă parte, comitetul Ordinului Steaua României a luat această decizie după ce Laszlo Tokes ceruse Ungariei să devină o „putere protectoare” a intereselor minorității maghiare din România, cerere în urma căreia comitetul a ajuns la concluzia că pastorul timișorean nu respectă nici România nici Constituția acesteia.

Așadar problema este una spinoasă, iar noi ca români ce ar trebui să facem în acest context? să ne supărăm pe nemți că țin cu ungurii? Sau să ne supărăm pe neamțul nostru, dacă și nemții nemți s-au supărat cu el?

Este, azi, Klaus Iohannis, la un an și patru luni de la alegerile în care l-a învins pe Victor Ponta un diletant, un amator, nepotrivit pentru funcția de președinte al României?

Ce sfaturi aveţi pentru Klaus Iohannis? Ce aşteptări aveţi de la funcția pe care o deține?