Confidenţialitate

Este o idee bună reintroducerea stagiului militar obligatoriu?

În timp ce americanii dezvoltă de vreo 15 ani conceptul de război cu pierderi zero, testând tot felul de drone și echipamente teleghidate, pentru a nu mai risca vieți omenești, românii își doresc din tot sufletul lor reintroducerea stagiului militar obligatoriu. Adică al armatei de recruți, carne de tun, victime sigure, așa cum țara noastră a plătit deja tributuri de sute de mii de oameni în cele două războaie mondiale.

Un sondaj realizat de Inscop la comanda cotidianului Adevărul arată că 58,4% dintre cetățenii români susțin acest tip de apărare a patriei. Procentul este covârșitor, doar 31% din respondenți pronunțându-se împotrivă, în timp ce 10% n-au știut ce să răspundă, probabil ne știind ce este acela stagiu militar obligatoriu.

În contextul conflictului din Ucraina, teama românilor de război a crescut, dar este interesant faptul că românii nu cred în posibilitatea unei apărări mai eficiente printr-o armată de profesioniști bine echipați, ci cred în soluția strămoșească a chemării la oaste. Sau poate este o chestiune legată de bani și finanțare, căci cei care au spus DA în cel mai mare procent – aproape 65%, sunt cetățenii de peste 50 de ani, deci cei care cer bani de pensii dar, cel mai probabil, nu sunt susceptibili de a mai merge la oaste. Copiii lor sunt.

Am remarcat de asemenea că locuitorii Moldovei și Bucovinei s-au pronunțat într-o proporție de 75% pentru armata obligatorie, în celelalte regiuni istorice procentul fiind doar ceva mai mare de 50%.

Ceea ce vreau astăzi la România în Direct, spune Moise Guran, este să înțelegem împreună această opțiune a românilor, și să aducem împreună și argumente pro și argumente contra. Personal m-am declarat deja împotriva unei astfel de soluții, personal nu vreau să îmi trimit copilul la război și nu îi înțeleg pe cei care gândesc așa. Dar tocmai pentru că m-am exprimat voi încerca să intervin în discuție doar pentru a aduce mai multe date și lămuriri statistice, invitându-vă pe dumneavoastră să suțineți de ce e mai bună o mare armată de recruți decât o armată mai mică și mai bine echipată dar una de profesioniști.

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-este-o-idee-buna-reintroducerea-stagiului-militar-obligatoriu-12-05-2015

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.