Confidenţialitate

Este în continuare în libertate deținutul eliberat din greșeală de la Penitenciarul Giurgiu

Este în continuare în libertate deținutul eliberat din greșeală în weekend, de la Penitenciarul Giurgiu, în baza legii recursului compensatoriu. Forţele de ordine îl caută și acum pe cel care fusese închis pentru tâlhărie. Alți doi bărbați eliberați și ei tot din greșeală, sâmbătă, au fost depistaţi şi reîncarceraţi deja.

Sâmbătă, trei deținuți de la penitenciarul Giurgiu au fost eliberați în baza legii care le permite să primească zile de libertate, la fiecare 30 de zile efectuate în condiții improprii. Însă a fost o greșeală. Încă nu se știe a cui. Directorul închisori spune că s-a produs o eroare umană și că volumul de muncă e prea mare. Cert este că cei trei nu ar fi trebuit să beneficieze de lege. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor Sorin Dumitraşcu explică:

“Vorbim despre un număr de trei deţinuţi, a fost o eroare de calcul, în sensul că un corp de clădire căruia i se supun trei secţii a fost categorisit greşit. Nu era pe lista aceea cu clădirile care ar fi trebuit sa aibă condiţii improprii, ca să ducă la eliberarea unor deţinuţi. S-au calculat nişte zile în plus pentru aceşti deţinuţi şi au fost puşi în libertate.”

Cei trei erau încarcerați pentru viol, trafic de persoane și tâlhărie. Primii doi au fost prinși, chiar în weekend, unul acasă în județul Giurgiu. Al treilea, condamnat pentru tâlhărie este căutat în toată țara, spune purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Cristina Enache.

În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. Alţi 3.349 de deţinuţi au obţinut dreptul de a solicita eliberare condiţionată.