Confidenţialitate

Epoca Obama, la final

În ziua în care republicanul Donald Trump se instalează la Casa Albă, predecesorului său democrat i se face bilanţul.

Barack Obama, întâiul preşedinte de culoare al Statelor Unite, se retrage la 55 de ani, cu tâmplele încărunţite, dar cu o popularitate ajunsă la apogeu, de 60%, similară doar cu cea a lui Ronald Reagan la acelaşi moment.

În ultima sa zi de mandat, acesta a comutat pedepsele a peste 300 de condamnaţi, majoritatea dictate pentru infracţiuni legate de droguri, îndeplinindu-şi astfel promisiunea de a uşura sentinţele pe care le consideră prea aspre.

La scurt timp după ce a devenit preşedinte, realitatea s-a dovedit dură cu politicianul carismatic, fostul senator de Illinois fiind nevoit să admită ulterior că a subestimat greutatea ocupării postului de la Casa Albă.

Confruntată cu un adevărat haos economic, financiar şi imobiliar, mai multe sectoare din industria americană ajungând în pragul colapsului, administraţia americană a adoptat un dureros plan de relansare. Rezultatele se văd, în prezent, mai ales în reducerea şomajului.

După o prelungită luptă în Congres, Barack Obama a reuşit să introducă reforma sistemului de asigurări medicale, care în poartă numele (Obamacare), de care beneficiază în prezent aproape 20 de milioane de americani, dar pe care republicanul Donald Trump vrea să o anuleze.

În privinţa politicii externe, bilanţul este unul amestecat.

Barack Obama a fost artizaul reducerii semnificative a trupelor americane de pe fronturile din Irak şi Afganistan. În schimb, prudenţa faţă de războiul din Siria – care a provocat cea mai mare tragedie umanitară de după cel de-Al Doilea Război Mondial – umbreşte strălucirea Nobelui pentru Pace primit în 2009.

Aflat la finalul a două mandate, democratul nu şi-a onorat angajamentul de a închide controversata închisoarea de la Guantanamo. Într-o scrisoare trimisă Congresului, Barack Obama a dat vina pe adversarii săi republicani pentru acest eşec, întrucât au blocat procesul de transfer al tuturor deţinuţilor de la baza din Cuba.

Administraţia sa a reuşit să transfere 196 de prizonieri, la Guantanamo rămânând încarceraţi în prezent 41.

Cât a condus SUA, Barack Obama a readus Iranul la masa negocierilor diplomatice internaţionale şi a dezgheţat relaţiile cu regimul cubanez.