Confidenţialitate

Epidemiologul Octavian Jurma: Nu vom scăpa de un al treilea rapel în toamnă, primăvară | AUDIO

Un eventual val 4 al pandemiei poate fi prevenit doar prin vaccinare, combinată cu carantina, consideră medicul epidemiolog Octavian Jurma.

El a spus, la Europa FM, că, dacă în prezent este predominantă tulpina britanică, pe viitor, alte tulpini îi vor lua locul și persoane care au mai fost infectate cu coronavirus s-ar putea reinfecta:

„Mai devreme sau mai târziu, când se va retrage tulpina britanică, sau când vom redeveni mai susceptibili la infecție, aceste tulpini, și cea sud-africană și cea braziliană, au abilitatea să infecteze persoane care au fost deja infectate. Singura cale prin care putem evita un eventual val 4 și să scăpăm cu bine din valul 3 este prin vaccinare. Abia după rapel avem o protecție serioasă, odată ce ne-am programat, trebuie să intrăm, practic, în carantină, de asta vaccinarea se face mereu însoțită de carantină.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

E important să ne vaccinăm cât mai repede, spune medicul Octavian Jurma, îngrijorat însă că până în toamnă nu vom putea atinge acea tință de 10 milioane de români imunizați, anunțată de reprezentanții Guvernului:

„Eu sunt foarte îngrijorat de ce se va întâmpla după ce depășim 50% din populație vaccinată, când vom intra în zona de rezistență. E momentul potrivit să începem o campanie de educare, nu neapărat una de marketing. (…) Este mult mai important să ne vaccinăm repede decât să așteptăm nu știu ce nivel de vaccin, pentru că n-o să avem niciodată un vaccin 100% sigur, nu există niciun medicament pe lumea asta care să nu aibă niciun efect secundar, dar îl luăm pentru că mereu beneficiile sunt mult mai mari decât riscul medicației.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicul Octavian Jurma nu exclude ca în toamnă sau la primăvară să fim nevoiți să ne vaccinăm din nou:

„Nu o să scăpăm de un al treilea rapel în toamnă, primăvară, pentru că asta este natura curbei epidemice în România și în Europa în general, care stă și mai prost ca la noi. Nu se va putea opri pandemia anul ăsta în Europa din simplul motiv că nu am reușit să ne mobilizăm cu măsurile de restricție, de vaccinare, de testare, cum face Marea Britanie, Israel, să nu mai vorbim de țările din Asia, Australia, Noua Zeelandă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.