Epidemia de Ebola din Africa de Vest a scăpat de sub control – anunta directoarea Organizației Mondiale a Sănătății, Margaret Chan

Pe 6 august a fost convocata o reuniune de urgență pentru evaluarea implicațiilor internaționale ale extinderii bolii. Aceasta este cea mai gravă epidemie de Ebola în 40 de ani de la apariția virusului. De la izbucnirea sa în Guineea, acum 7 luni, noul focar de febra hemoragica a făcut până în prezent peste 700 de morți, jumatate din cazurile de imbolnavire.

Margaret Chan a declarat ca epidemia de febra hemoragica ‘avansează mai rapid’ decât mobilizarea pentru limitarea ei. Daca situaţia va continua să se deterioreze, consecințele pot fi catastrofale în ceea ce privește numărul de vieți pierdute și al riscului ridicat de răspândire în alte țări, a avertizat ea. Directoarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii crede ca epidemia de Ebola poate fi oprita, chiar daca in prezent nu există un vaccin sau tratament pentru aceasta boala. Virusul se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate, iar boala se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. In incercarea de a opri propagarea epidemiei, Liberia a inchis scolile si o parte a frontierelor, iar guvernul statului Seychelles a anulat meciul de fotbal dintre naţionala sa şi reprezentativa statului Sierra Leone. Tot de teama bolii, Organizaţia americană de ajutor Peace Corps si-a retras voluntarii din Liberia, Sierra Leone şi Guineea. De altfel, doi americani, medici si misionari ai unor organizații de binefacere au contractat Ebola în Nigeria si sunt in stare grava. Se incearca aducerea lor la o unitate de izolare specială din cadrul spitalului universitar din Atlanta. Potrivit Departamentului de Stat al Statelor Unite, alti doi angajați ai Peace Corps se află sub observație pentru că ar fi putut fi expuși la virus.