Confidenţialitate

Enescu pentru tineri: Oana Marinescu, Concursul Internațional George Enescu

Interviu de Sorin Dragomir

“Trăiește-ți visul” este motto-ul ediției 2016 a Concursului Internațional George Enescu, iar o parte dintre participanți și-au văzut deja visul împlinit, rezultatul anilor de muncă și studiu, după ce și-au adăugat în palmares premiile obținute la București.

Oana Marinescu, director de comunicare al Concursului Enescu, explică în Lumea Europa FM  conceptul din acest an al Concursului: pe scena Ateneului Român din București, s-au alăturat tinerilor competitori, nume consacrate ale scenei mondiale și laureații anilor anteriori.  Concursul Enescu a lansat  și Aplicația Trăiește-ți visul! (Google Play și App Store), prin care invită publicul să descopere cu ce tip de muzician seamănă și să își împărtășească propriul vis.  Oana Marinescu dezvăluie în Lumea Europa FM cum utilizatorii acestei aplicații vor deveni parte a spectaculosul final al Concursului, în seara de 25 septembrie.

Premiile Concursului Enescu sunt în valoare totală de 115.000 de euro, la acestea adăugându-se posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, precum și premii speciale și oportunități de promovare internațională. În cadrul Concertului de Deschidere a Concursului Enescu 2016 a fost interpretată în premieră lucrarea câștigătorului Secțiunii Compoziție a ediției 2014 a Concursului, compozitorul Sebastian Androne.

 

 Concursul de compoziție

Tian Tian din China este câștigătorul Secțiunii de Compoziție a Concursului Enescu 2016, categoria Muzică Simfonică, cu lucrarea intitulată Concerto for orchestra”, iar Caterina di Cecca din Italia a fost desemnată câștigătoare la categoria Muzică de Cameră, cu lucrarea „Isole per 7 strumentisti.

 

În total, 34 de tineri compozitori și-au urmat visul de a deveni mari artiști ai lumii și și-au înscris partiturile în cadrul Concursului Enescu 2016. Juriul de specialitate al Secțiunii Compoziție care a selectat câștigătorii  a fost format din presonalități de calibru: Zygmunt Krauze, Președinte al Juriului la Secțiune Compoziție, Tim Benjamin, Dan Dediu, Adrian Iorgulescu, Peter Ruzicka, Hubert Stuppner și Cornel Țăranu.

Concursul de violoncel

Zlatomir Fung, din Statele Unite ale Americii, în vârstă de 17 ani, a câștigat marți seară Premiul I al Secțiunii Violoncel a Concursului Internațional George Enescu 2016, la sfârșitul unei Finale de Violoncel cu ovații, în care a interpretat Simfonia Concertantă Op.8 de George Enescu, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch, urmându-și visul de a deveni unul dintre marii muzicieni ai lumii. Pe locul al doilea s-a situat Anastasia Kobekina (Rusia), iar pe locul al treilea Mon Puo Lee (Spania).

Concursul de vioară

Erzhan Kulibaev (Kazahstan), Gyehee Kim (Coreea de Sud) și Donghyun Kim (Coreea de Sud) s-au calificat în Finala Secțiunii de Vioară a Concursului Internațional George Enescu 2016. Rezultatele au fost anunțate sâmbătă seară de juriul de specialitate format din Pierre Amoyal (președintele juriului), Remus Azoiței, Florin Croitoru, Mikhail Kopelman, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Eduard Schmieder și Miczyslaw Szlezer.

 

Publicul va putea asculta în Finala Secțiunii Vioară care are loc luni, pe 19 septembrie la Ateneul Român, de la ora 19.00, trei concerte cu orchestră interpretate de cei trei finaliști ai Secțiunii: Ceaikovski – Concertul pentru vioară în Re Major op. 35 în interpretarea violinistului Erzhan Kulibaev, Ceaikovski – Concertul pentru vioară în Re  Major op. 35 în interpretarea tinerei violiniste Gyehee Kim și BeethovenConcertul pentru vioară în Re Major op. 61 în interpretarea tânărului Donghyun Kim. La pupitrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu se va afla dirijorul Christoph Poppen.

https://soundcloud.com/europafmromania/18sept2016-lumea-europa-fm-cu-sorin-dragomir-interviu-oana-marinescu