Confidenţialitate

Emisfera nordică se confruntă cu un val de frig. Infrastructura energetică, deteriorată | AUDIO

Gospodăriile din Japonia şi până în Franţa au fost îndemnate să îşi reducă consumul de electricitate, scrie agenția de știri economice Bloomberg.

Temperaturile reduse din în emisfera nordică au provocat haos pe pieţele energetice şi au deteriorat infrastructura energetică.

Frigul a luat piaţa energetică prin surprindere. Creşterea consumului de energie în timpul iernii, cumulată cu o producţie scăzută de energie eoliană, precum și închiderea unor termocentrale au scos în evidenţă deficienţele cu care se confruntă sistemul energetic mondial, în contextul unor condiţii meteo care urmează să devină şi mai nefavorabile.

Un fenomen meteo relativ rar, denumit vortexul polar, ar putea determina temperaturi scăzute în America de Nord, Europa şi Asia începând de la finele lunii ianuarie.

Condiţiile meteo extreme au împins deja preţurile la electricitate, combustibili şi nave de transport la cotaţii record.

În Asia, preţurile spot la gaze naturale lichefiate au crescut de 18 ori comparativ cu minimele înregistrate anul trecut, iar preţul gazelor pe piaţa din Europa a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani.

China are probleme în a asigura aprovizionarea cu electricitate pe fondul celor mai scăzute temperaturi de după 1966.

În Japonia, companiile de utilităţi au cerut consumatorilor să conserve electricitatea, iar Guvernul de la Tokyo a cerut producătorilor independenţi să majoreze producţia la maxim.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Sonia Teodoriu