Confidenţialitate

Emil Boc, despre protestele anti-restricții: Nu trebuie să fim opaci la ideile care vin din partea manifestanților | VIDEO

Nemulțumirile protestatarilor trebuie ascultate de autorități, a spus Emil Boc, la Piața Victoriei, cu Tudor Mușat. Cetățenii pot veni și cu alte variante la actualele restricții, iar unele chiar ar putea fi luate în calcul de guvernanți, adaugă primarul orașului Cluj-Napoca.

Emil Boc spune că libertatea de exprimare este permisă și în pandemie, însă nu trebuie uitate măsurile de protecție împotriva coronavirusului:

„Democrația nu se suspendă nici în pandemie, libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită nici în condițiile în care suntem, la un an de la începutul acestei pandemii, dar respectarea legii și recursul la violență este de netolerat. În condițiile în care se respectă numărul de  participanți, distanțarea socială și purtatul măștii, această formă de exprimare trebuie permisă.”

Este firesc faptul că oamenii s-au săturat de restricții, însă autoritățile trebuie să găsească o variantă care să împace și oamenii și să mențină o rată de  infectare cu SARS-CoV-2 mică, este de părere edilul:

„După un an de  pandemie, oamenii sunt mult mai sensibili, mai stresați, mai obosiți. Autoritățile statului trebuie să găsească și ele echilibru între restricții și relaxare, între protejarea sănătății și protejarea locurilor de muncă. Nu e ușor acest echilibru de găsit, dar asta e până la urmă arta unei guvernări eficiente.”

În plus, protestatarii trebuie întotdeauna ascultați, mai spune Emil Boc, pentru că ar putea oferi alternative mai bune la unele măsuri restrictive impuse deja de autorități:

„Am avut un protest la Cluj, civilizat, decent, în care oamenii au spus <<de ce nu se pune și aici un test antigen, la intrarea în sala de fitness, să se poartă mască, distanțare, să ne putem continua activitatea?>> O idee care trebuie luată în considerare, nu trebuie să fim opaci la ideile care vin din partea manifestanților. Sau să vedem care va fi impactul orei 18.00 sau 20.00 la magazine. (…) Trebuie să fim deschiși, vedem cum evoluează, dacă ipoteza de la care a pornit domnul Arafat este corectă, (…) dacă nu este corectă trebuie modificată.”

Suntem cu toții împreună în fața unei situații dificile, mai spune Emil Boc, motiv pentru care nu ar trebui să luptăm în direcții opuse:

„Suntem români, suntem în aceeași barcă, nu cred că cei din guvern și din parlament sunt ăia răi și cei din stradă sunt ăia buni. Suntem toți români și trebuie să ne protejăm sănătatea și în același timp locurile de muncă prin cele mai bune soluții.”

Cât despre o eventuală carantinare a orașului Cluj-Napoca, Emil Boc exclude o astfel de opțiune:

„La Cluj, eu cel puțin, în acest moment exclud carantina, nu este o soluție. (…)  Am văzut noua măsură de calculare, care îți alocă ție în oraș cazuri de îmbolnăvire din alte localități, care au declarat că s-au îmbolnăvit la Cluj-Napoca. Sunt cel puțin 20.000 de oameni care lucrează în Cluj-Napoca și nu au domiciliul în municipiul nostru. Aceste nuanțe ar trebuie, pentru orașele mari, să se pondereze, pentru a avea unitate sau egalitate de tratament și aceeași unitate de măsură.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală:

https://www.youtube.com/watch?v=1jIcc67MVaU&ab_channel=EuropaFM