Confidenţialitate

ELVEȚIA: Dreapta populistă rămâne prima forţă politică a țării

Un istoric val ecologist s-a abătut duminică asupra Elveţiei cu ocazia alegerilor legislative, la finalul cărora dreapta populistă din Uniunea Democratică de Centru (UDC), care a făcut campanie contra imigraţiei, rămâne, totuşi prima forţă politică a ţării, relatează Agerpres, citând un comentariu al AFP.

Potrivit rezultatelor definitive, Verzii (stânga) sunt al patrulea partid în Consiliul Naţional (camera inferioară a parlamentului de la Berna) în faţa Partidului Democrat-Creştin (PDC, centru) şi aproape la egalitate cu Partidul Liberal-Radical (PLR, dreapta). Pentru prima dată, ei aspiră să intre în guvern, unde toate marile partide îşi împart cele şapte posturi de miniştri potrivit unei formule numite “magice”.

După un scrutin ca o “schimbare tectonică (…), am putea discuta despre o nouă formulă magică”, a declarat preşedinta Verzilor, Regula Rytz. O idee pe care socialiştii au sprijinit-o imediat.

În total, Verzii au obţinut 17 deputaţi în plus, cu un total de 28 de mandate (13,2% din voturi), la capătul unei campanii profund marcate de schimbările climatice. Liberalii verzi au făcut un salt de 9 mandate, trecând la 16 deputaţi (7,8% din voturi).

În progres constant din anii 1990, conservatorii naţionalişti din UDC, ale căror afişe cu accente xenofobe provoacă frecvent scandal, au ieşit slăbiţi la finalul scrutinului, pierzând 12 mandate, cu 25,6% din voturi (obţinând în total 54 de locuri), faţă de 29,4% în 2015.

Partidul Socialist (PS, stânga, 39 de locuri), liberalii radicali (PLR, dreapta, 29 de locuri) şi democrat-creştinii (PDC, centru 25 de locuri) sunt şi ele în scădere.

La 11 decembrie, parlamentarii din cele două camere îi vor desemna pe cei şapte miniştri din guvern, ale căror portofolii vor fi împărţite între marile partide.

Din 1959, principalele partide din Elveţia – UDC, PS, PLR şi PDC – îşi împart cele şapte posturi ministeriale din guvern potrivit sistemului numit “formula magică”. În prezent, UDC, PS şi PLR dispun de câte doi miniştri, al şaptelea revenind PDC.

Pentru camera inferioară a parlamentului, cei 200 de consilieri naţionali sunt aleşi conform unui sistem proporţional. În camera superioară, cei 46 de consilieri din partea statelor confederaţiei elveţiene sunt desemnaţi în două tururi, după un sistem majoritar.