Eliza Zdru şi-a văzut în premieră filmul la cinematograf

Festivalul Filmului European a rezervat surprize nu doar spectatorilor.

Regizoarea Eliza Zdru a mărturisit la capătul zilei a cincea a festivalului, după proiecţia documentarului ‘Cântece pentru un muzeu’, că a fost pentru prima oară când a văzut filmul la cinematograf.

Declaraţia a fost făcută după proiecţia care a avut loc la Cinema Elvire Popesco. Discuţia regizoarei cu publicul a fost urmată de un recital susţinut de eroii filmului, cei patru cântăreți de muzică polifonică în tradiția de secole a comunității aromânilor fârșeroți. Momentul a fost aplaudat în picioare de spectatori. Cu aceeaşi ocazie, cei patru şi-au exprimat regretul că nimeni din familiile lor nu duce mai departe tradiţia. Cinefilii bucureşteni au putut vedea, tot la Cinema Studio, comedia spaniolă ‘Câte o armă în fiecare mână‘.

Un alt moment aparte al zilei a cincea l-a constituit proiecţia documentarului Max Beckmann, despre care istoricul de artă Erwin Kessler a spus, în preambulul proiecţiei, că este ‘un alt fel de documentar, altfel decât cele de la Teleeciclopedia’. Programul zilei a inclus și proiecţia filmului polonez Păpuşa, la Cinema Elvire Popesco, a cărui sală a fost, din nou, neîncăpătoare pentru toți cei dornici să se bucure de oferta FFE.

Festivalul Filmului European are loc anul acesta în perioada 9 – 15 mai la Bucureşti (Cinema Studio şi Cinema Elvire Popesco) şi 16-18 mai la Târgu-Mureş (Cinema Arta) şi le aduce cinefililor un număr de 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare și de animaţie) din 25 de ţări.