Confidenţialitate

Elevii unei școli din Jilava, percheziționați de polițiști în timpul orelor pentru a verifica dacă au asupra lor arme albe. Reacția Ministerului Educației | AUDIO

Elevii de la o școală din Jilava au fost percheziționați de polițiști. Aceștia voiau să vadă dacă adolescenții aveau asupra lor arme albe. Părinții sunt revoltați de felul în care le-au fost tratați copiii, iar o mamă a depus o sesizare oficială. Poliția susține însă că a fost vorba despre o acțiune preventivă care a avut loc la începutul lunii octombrie. Ministerul Educației a transmis că „pe viitor, chiar dacă este vorba despre intervenții urgente sau despre acțiuni de percheziționare derulate în baza legislației în vigoare, elevilor să li se explice calm rolul verificărilor și să beneficieze, fără echivoc, de un tratament prudent, care să nu le altereze sub nicio formă starea de bine”.

UPDATE 16:36. Reacția Ministerului Educației: Recomandăm ca pe viitor să li explice elevilor cu calm rolul verificărilor

„Atât în cursul serii de ieri, 30.10.2022, cât și în cursul zilei de astăzi, Ministerului Educației i s-au semnalat articole apărute în presă cu privire la percheziția efectuată de polițiști în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 1 Jilava.

Mai exact, conform IPJ Ilfov, poliţiştii Biroului de Siguranţă Şcolară Ilfov, împreună cu poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Măgurele, au desfăşurat o activitate specifică preventivă privind portul şi folosirea fără drept a obiectelor periculoase în unitatea de învăţământ. În urma acestei acțiuni, mai mulți părinți au reclamat comportamentul pe care polițiștii l-au avut față de elevi.

În urma celor semnalate, Ministerul Educației a avut discuții atât cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Ilfov, cât și cu reprezentanții MAI. Fiind conștienți de rolul acțiunilor preventive și de importanța intervențiilor poliției pentru asigurarea sănătății și a integrității elevilor, cadrelor didactice și personalului auxiliar, considerăm esențial ca toți elevii să fie tratați cu blândețe și cu tact pedagogic.

Recomandăm ca pe viitor, chiar dacă este vorba despre intervenții urgente sau despre acțiuni de percheziționare derulate în baza legislației în vigoare, elevilor să li se explice calm rolul verificărilor și să beneficieze, fără echivoc, de un tratament prudent, care să nu le altereze sub nicio formă starea de bine”, a transmis Ministerul Educației.

Știre inițială

O înregistrare apărută în spațiul public arată cum mai mulți polițiști intră într-o sală de clasă de la o școală din Jilava, în timpul orelor de curs. Fără să se prezinte și fără să le explice copiilor de gimnaziu ce anume se întâmplă, le cer să-și golească ghiozdanele și buzunarele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere din sala de clasă și au fost făcute publice de site-ul Fanatik.ro.

În timp ce elevii pun pe bănci conținutul ghiozdanelor, unul dintre polițiști îi întrebă dacă au obiecte periculoase la ei.

„Aveți ceva la voi, obiecte periculoase? Nu? Mai întreb o dată”, se aude pe filmare.

Părinții au reclamat modul în care polițiștii au tratat copiii

Mai mulți părinți au reclamat faptul că poliţiştii le-au tratat copiii ca pe nişte „infractori”, iar o mamă a depus o sesizare oficială în acest sens.

În replică, IPJ Ilfov transmite într-un comunicat de presă că a fost vorba de o acţiune preventivă a Biroului de Siguranţă Şcolară, după ce au fost primite informaţii că sunt elevi care vin la şcoală cu obiecte interzise.

De asemenea, IPJ Ilfov anunţă că face verificări interne în legătură cu modul de acţiune al poliţiştilor la şcoala din Jilava.

Sursa foto: Unsplash / Scott Rodgerson

Citește și: Timiş: Tânăr de 18 ani, acuzat că l-a înjunghiat pe tatăl iubitei sale, care l-ar fi obligat să cerșească pe străzi