Elevii sunt obligați să poarte mască la școală și la examene

Elevii trebuie să aibă nasul și gura acoperite pe durata examenelor, dar și cât timp vor fi prezenți în școală pentru pregătirea acestora.

Obligativitatea purtării măștii de protecție pentru elevi reiese din ordinul de ministru în acest sens, care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Este important de precizat că în varianta inițială a Ordinului comun al Ministerului de Interne și Ministerului Sănătății, făcut public pe 20 mai, elevii și studenții erau exceptați de la obligativitatea purtării măștii, cu condiția respectării distanțării sociale.

Cu toate acestea, documentul apărut în Monitorul Oficial nu mai menționează elevii sau studenții printre categoriile care fac excepție de la regulă.

Astfel, situațiile în care masca poate fi scoasă sunt: atunci când, la locul de muncă, angajatul este singur în birou, dacă o persoană suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, dacă desfășoară activități fizice intense sau condițiile de muncă sunt solicitante, la temperaturi ridicate sau umiditate crescută, de exemplu.

Prezantatorii Tv și invitații acestora pot sta fără mască și ei dacă se află la o distanță de trei metri; la fel și vorbitorii în public, cu condiția aceleiași distanțe de trei metri, dar și a unei audiențe de maximum 16 persoane.

De asemenea, fără mască pot rămâne și copiii care au mai puțin de cinci ani.

Vă reamintesc, obligativitatea purtării măștii se aplică în magazine, mijloace de transport în comun sau la locul de muncă.

Măsura este valabilă până la 16 iunie, dată la care expiră starea de alertă, instituită pe 18 mai, după ridicarea stării de urgență.

Mai trebuie spus că amenzile pentru nepurtarea măștii sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS