Confidenţialitate

Protest al mai multor asociații de elevi în fața Ministerului Educației. Acestea critică încălcarea dreptului la transport gratuit către școală. Declarațiile ministrului Deca | AUDIO

De astăzi, școlarii din 14 județe trebuie să achite contravaloarea abonamentelor din propriul buzunar. Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a declarat că județele în cauză nu au finalizat contractele cu transportatorii, decontul neputand fi realizat în acest caz.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Asociațiile Elevilor din Constanta, Vâlcea, Bucuresti și Ilfov, au protestat în prima zi de școală din acest an. Din 8 ianuarie, elevii din 14 judeţe, printre care MM, AR, PH, Timis si Giurgiu rămân fără transport gratuit, ca urmare a unei hotărâri de Guvern adoptată în decembrie anul trecut.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat cum se face decontul transportului:

„Fie se eliberează abonamente gratuit elevilor și transportatorii primesc banii de la inspectorate, în condițiile în care acest transport este unul public, adică există contract între Consiliul Județean și transportatori sau, cazul al doilea, în care aceste contracte nu există sau nu există încă, se merge pe varianta sumei forfetare, care înseamnă că elevii primesc o sumă compensatorie în funcție de numărul de kilometri”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Federația Operatorilor de Transport a declarat că nu a primit niciun ban de la minister încă de la începutul anului școlar, motiv pentru care operatorii refuză să mai acorde gratuitate.

Ministrul Educatiei spune însă că județele în cauză nu au finalizat contractele cu transportatorii.

„Asta face ca naveta să nu aibă caracter de transport public și nu putem să decontăm direct transportatorilor aceste sume, neputând decât să mergem pe varianta sumei forfetare”, a precizat ministrul Deca.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Peste 33.000 de elevii din judetele unde nu exista transport public vor primi sumele forfetare în luna februarie, inclusiv pentru lunile anterioare, iar alti aproximativ 94.000 de elevi aflați în localitățile cu transport public vor merge în continuare folosind abonamentul gratuit, a mai precizat Ligia Deca.

Sursa foto: INQUAM Photos_George Călin

Citește și: Ministerul Educației îndeamnă inspectoratele școlare să semnaleze autorităților cazurile de retragere a elevilor de la școală de către părinți | AUDIO