Elena Udrea facea angajatii MDRT sa planga

Fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului este acuzat de presiuni pentru încheierea unor contracte.

Apar detalii despre presiunile pe care Elena Udrea le-ar fi făcut asupra subordonaților săi din Ministerul Dezvoltarii si Turismului, pentru încheierea contractului pentru ”Gala Bute”.

Amănuntele se regăsesc în motivarea deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție din 25 februarie, cind Elena Udrea a fost arestată preventiv pentru 30 de zile în dosarul ‘Gala Bute’.

În timpul dezbaterilor din instanță, procurorul de caz a arătat că Elena Udrea, deși nu a semnat, a întocmit documente pentru adoptarea actelor normative care au creat contextul săvârșirii infracțiunii. De asemenea, fosta ministra i-ar fi determinat pe ceilalți funcționari să încheie contractul cu probleme, marturie stind declarațiile unor persoane audiate.

Stefan Lungu si martorul Mărășoiu au vorbit despre ședințele care se prelugeau până tirziu în noapte, în care Elena Udrea le impunea funcționarilor să identifice și să încheie contracte, deși aceștia îi aduceau la cunoștință prevederile legale care ii împiedicau sa faca acest lucru. Unii angajati ai ministerului plângeau la aceste ședințe, martorul Mărășoiu dindu-și chiar demisia din cauza presiunilor care s-au făcut asupra sa.

Procurorul DNA a mai aratat că sistemul era centralizat, toate deciziile erau luate de către Elena Udrea, chiar dacă ea își delegase dreptul de semnătură, figurând doar pe foarte puține acte.

Toate contractele încheiate în minister duceau la plata unui comision, iar beneficiarul era Elena Udrea sau persoanele din jurul său, care au intermediat mita ori finanțarea cheltuielilor PDL-ului în timpul campaniei electorale, se arata in motivarea judecatorilor.