Elefanți din Kenya vor purta coliere de monitorizare

Oamenii de știință le-au pus coliere unor elefanți din Africa pentru a monitoriza deplasările acestora.

Obiectivul  proiectului este de a garanta, pe termen scurt, securitatea pachidermelor şi de a contribui, pe termen lung, la protejarea habitatului lor natural.

În rezervaţia Samburu, situată în nordul Kenyei, inginerii de la Google au început să realizeze hărţi 3D, pe baza datelor transmise prin satelit. Vor putea astfel să urmărească deplasările prin savană ale unor turme de zeci de elefanţi, cu ajutorul unor coliere de monitorizare.

Într-o perioadă în care preţul fildeşului a ajuns la mai multe mii de dolari pe kilogram în Asia, organizaţiile care militează pentru protejarea elefanţilor se tem că această specie ar putea să dispară complet din Africa pe parcursul unei singure generaţii. De 10 ani însă, proiectele ecologiștilor au dus la scăderea braconajului în Kenya.

Până în prezent, 85 de elefanţi sunt urmăriţi în acest fel, jumătate în nordul Kenyei, iar restul în Republica Democrată Congo, Africa de Sud şi Zimbabwe.

În rezervaţia Samburu, aflată la 300 de kilometri nord faţă de Nairobi, trăiesc aproape 900 de elefanţi.  Google a anunţat lansarea unui serviciu al Google Street View care permite observarea populaţiilor de elefanţi din rezervaţia Samburu. Proiectul se doreşte o manieră inedită de sensibilizare a internauţilor în legătură cu viitorul elefanţilor şi de promovare a turismului sustenabil.