Confidenţialitate

Eficienţa Fiscului

Închiderea anului fiscal 2015 arată o oarecare îmbunătățire a veniturilor statului, dar o performanță financiară departe de așteptăriile pe care le-au generat anul trecut campaniile celor de la ANAF și de la Antifraudă.

A trecut un an de la strigătul de indignare ce s-a ridicat peste România, atunci când inspectorii de la antifraudă au început să închidă buticurile ce nu dădeau bonuri fiscale. Campaniile au continuat cu razii pe litoral de 1 mai, cu controale încrucișate prin angrouri sau hipermarcheturi.

Cei de la Fisc au reușit chiar să târască nume mari precum Carrefour, Lidl, Metro sau Mega Image în campania lor împotriva evaziunii fiscale, mai exact pe furnizorii acestora turci care furau totuși TVA-ul prin firme fantomă.

Rezultatele au fost totuși modeste. În continuare, România colectează din taxe mai puțin decât Bulgaria. Poate și pentru că astfel de campanii trebuie susținute pe perioade îndelungate pentru a desființa obiceiul de a fura din banii statului.

În disperare de cauză, sau poate în lipsă de alte idei, cei de la Fisc au luat decizia să folosească oprobriul public împotriva celor care nu-și plătesc dările. Așa că, din aprilie, Fiscul va publica liste cu persoane fizice, PFA-uri, microîntreprinderi, IMM-uri, dar și firme mari, care au datorii la bugete.

Ca să știe și pensionarul că vecinul său nu-și plătește CAS-ul, ca să știe gospodina că buticul de la care se aprovizionează fură din banii de școală ai copiilor, ca să-i facă, adică, de rușine pe cei datornici și din cauza cărora merge România prost.

Este momentul la care putem analiza activitatea Fiscului, a celor de la Antifraudă în special, căci ei s-au remarcat anul trecut prin acuzații că ar fi arestat bătrânica ce vindea urzici în piață, sau că au închis o cofetărie care a ieșit cu un leu pe plus în casă. Aceste feluri de acuzații s-au dovedit a fi false.

Cum vi se pare ideea Fiscului de a publica liste cu datornici, incluisv persoane fizice?

Sunteți mulțumiți de activitatea de combatere a evaziunii fiscale sau vi se pare că inspectorii bulversează degeaba economic?

Ar trebui să continue campaniile celor de la Antifraudă sau să se mai potolească?

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-eficienta-fiscului-09-februarie-2016