Confidenţialitate

Efectele fluctuațiilor hormonale asupra pielii și cum să le gestionezi (P)

Hormonii sunt mesageri chimici, secretați de glandele endocrine. Aceștia sunt eliberați în sânge și se deplasează către diferite organe și țesuturi din organism, înfluențându-le activitatea.

Astfel, hormonii joacă un rol esențial în reglarea unor procese fiziologice importante, precum creșterea și dezvoltarea, metabolismul, reproducerea și răspunsul la stres.

Dezechilibrul hormonal înseamnă fie secreția excesivă, fie un nivel scăzut al unui anumit hormon. Chiar și o mică schimbare în producția hormonală poate provoca efecte adverse în organism, inclusiv la nivel cutanat: de la piele uscată la acnee hormonala.

Printre simptomele generale care indică un dezechilibru hormonal se numără creșterea sau pierderea bruscă în greutate, probleme digestive, oboseală, piele uscată, slăbiciune, dureri corporale, căderea părului, schimbarea apetitului, anxietate și schimbări de dispoziție.

Cum influențează hormonii pielea?

Hormonii, cum ar fi estrogenul, progesteronul și testosteronul, au un impact direct asupra producției de sebum, nivelului de hidratare a pielii și sensibilității acesteia.

Femeile sunt mai predispuse riscului de a dezvolta probleme ale pielii cauzate de fluctuațiile hormonale. În perioada ciclului menstrual, precum și în timpul sarcinii și menopauzei au loc fluctuații hormonale care pot influența sănătatea pielii.

Pielea este cel mai mare organ al corpului. Glandele sebacee produc sebum, uleiul natural al pielii, care are rolul de a menține pielea hidratată și sănătoasă. Cu toate acestea, atunci când există un dezechilibru al hormonilor androgeni (cunoscuți și sub denumirea „hormoni sexuali masculini“), producția de sebum crește, ceea ce duce la apariția unor probleme ale pielii, cum ar fi acneea și inflamațiile.

Creșterea nivelurilor de hormoni androgeni, precum testosteronul, poate stimula glandele sebacee să producă mai mult sebum, ceea ce duce la blocarea porilor și la apariția acneei hormonale.

Estrogenul (cunoscut și ca „hormonul sexual feminin“) joacă un rol major în producția sănătoasă de colagen, hidratare și vindecare a rănilor. Dar, odată cu înaintarea în vârstă, producția de estrogen încetinește, ceea ce influențează și nivelul colagenului. Drept urmare, procesul de îmbătrânire este accelerat și pielea devine mai uscată și mai sensibilă, din cauza faptului că fluctuațiile hormonale afectează capacitatea pielii de a reține apa.

Dezechilibrele hormonale din timpul sarcinii pot duce la apariția unor pete pigmentare, cunoscute sub numele melasmă.

Din cauza creșterii sau pierderii bruște în greutate pot apărea vergeturile, acele cicatrici sub forma unor dungi care apar pe diferite părți ale corpului, dacă pielea se întinde sau se micșorează prea repede. O crema pentru vergeturi, aplicată pe piele în timpul variațiilor mari de greutate, poate crește rezistența pielii la distensie și poate preveni formarea lor.

Cum să gestionezi problemele cutanate cauzate de un dezechilibru hormonal?

Fluctuațiile hormonale sunt inevitabile, însă o rutină corectă de îngrijire a pielii și un stil de viață echilibrat contribuie la menținerea sănătății pielii, inclusiv în perioadele în care au loc dezechilibre ale producției de hormoni.

Iată câteva metode prin care poți gestiona problemele cutanate cauzate de un dezechilibru hormonal:

  • Respectă rutina de îngrijire a pielii. Etapele principalele în rutina de îngrijire sunt curățarea, hidratarea, protecția solară (dimineața) și exfolierea (seara). Alege produsele cosmetice potrivite tipului de ten și problemelor sale specifice și respectă în fiecare zi pașii esențiali din rutina de îngrijire.
  • Hidratează pielea atât din exterior, cât și din interior. Folosește produse hidratante (adecvate tipului de ten) dimineața și seara și consumă cel puțin doi litri de lichide în fiecare zi.
  • Menține un stil de viață echilibrat. O alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume, exerciții fizice regulate și gestionarea nivelului de stres contribuie la menținerea sănătății pielii, în timpul fluctuațiilor hormonale.
  • Evită expunerea la factori de mediu dăunători. Radiațiile ultraviolete și poluanții pot afecta funcția de barieră de protecție a pielii și pot accelera procesul natural de îmbătrânire. Folosește o cremă cu factor de protecție solară cu SPF de cel puțin 30 și spectru larg de acoperire, cu cel puțin 15 minute înainte de a ieși din casă, și evită expunerea prelungită la poluanți și alți factori iritanți.

În concluzie, hormonii influențează aproape toate funcțiile organismului, începând de la dezvoltarea fizică până la schimbările de dispoziție. Prin urmare, menținerea unui echilibru hormonal te poate ajuta să eviți apariția unor afecțiuni ale pielii, dar și să previi multe probleme de sănătate. Cu toate că fluctuațiile hormonale sunt inevitabile în viața fiecărei persoane, gestionarea lor în mod eficient poate ajuta la menținerea pielii sănătoase.

Sursă foto: Freepik