Care ar fi efectele economice resimțite de România dacă la conducerea țării ar ajunge un președinte izolaționist. Explicațiile analistului Cristian Păun | AUDIO

Așa cum marile companii străine s-au retras din Rusia, odată cu începerea războiului din Ucraina, același lucru se va întâmpla și în România, dacă la conducerea țării va ajunge un președinte izolaționist – atrage atenția analistul economic Cristian Păun. El amintește că politica suveranistă vizează o mișcare anti-globalizare și anti-europeană care – dacă va fi aplicată – va avea efecte dezastruoase pentru economia românească.
Cristian Păun, analist politic: „Astăzi, în lume, prosperitatea nu se mai atinge producându-ți tu în țara ta ce ai tu nevoie”
„De exemplu, olandezii. Principalii investitori în economia românească astăzi. În momentul în care ei se vor trezi cu un astfel de curent suveranist care vorbește cu <<afară cu străinii din țară>>, <<noi n-avem nevoie de străini că avem de toate pe aici>>, acea companie se va retrage de acolo. Exact pe modelul rusesc. Cum a pornit Rusia un război, ați văzut, toate companiile cu costuri, cu dificultăți enorme pentru ele s-au retras. La fel se va întâmpla și la noi. Vă dați seama că noi va trebui să o luăm de la 0 și oricum, nu mai poți să faci așa ceva. Adică, astăzi, în lume, prosperitatea nu se mai atinge producându-ți tu în țara ta tot ce ai tu nevoie. Produci ceea ce poți produce mai bine decât alții. Asta trebuie să căutăm”, a spus la Europa FM Cristian Păun, analist politic.
Soluția nu este să ne închidem în fața investitorilor străini și să-i gonim. Dimpotrivă – mai spune analistul economic, Cristian Păun.
Cristian Păun, analist politic: „Pasul nu este să naționalizăm companiile care produc autovehicule în România”
„Noi, ce avem de făcut, nu este să ne izolăm și să ne închidem față de tot ceea ce înseamnă străinătate, ci dimpotrivă. Noi ar trebui să fim și mai activi și mai prezenți pe piețele internaționale și mai atractivi, să se întâmple mai multe lucruri aici. Pasul nu este să naționalizăm companiile care produc autovehicule în România. Pasul normal, logic ar fi să încercăm să mai găsim o companie care poate produce echipamente electrice, utilaje agricole și așa mai departe”, a mai spus Cristian Păun.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Nicușor Dan: „În aceste două săptămâni vocea partidelor va conta puțin. Va fi o dezbatere a societății”