Confidenţialitate

EFdeN: Ghidul Condițiilor de Confort | DOWNLOAD

Duminică, la Misiunea Verde, Mona Nicolici și Toader Păun vorbesc despre ”Ghidul Condițiilor de Confort”, publicat de EFdeN.

Sindromul Clădirii Bolnave este recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind un grup de simptome, fără o cauză clară, asociată cu calitatea precară a parametrilor de confort în clădiri.

Dureri de cap, amețeală, stări de greață, iritații ale ochilor și ale căilor aeriene, incapacitatea de concentrare, oboseală exagerată, iritații ale pielii, dificultăți în respirație, dureri în piept.

Aceste simptome pot apărea câte unul sau în combinații și sunt asociate cu durata de ședere într-un spațiu închis. După ieșirea din respectivul spațiu, simptomele scad treptat în intensitate și pot dispărea complet.

Peste 85% din timpul nostru îl petrecem în interior. Fie că vorbim de muncă, somn, cumpărături, sală și alte activități casnice, clădirile au o influență critică asupra siguranței, sănătății și productivității noastre.

Potrivit datelor centralizate în ghid, un confort mai bun poate să însemne sănătate, productivitate și bani în plus pentru fiecare dintre noi.

Accesul la ferestrele cu vedere spre exterior…

Îmbunătățește funcțiile cognitive și memoria cu 10-25%

În spitale – reduce timpul de spitalizare cu 8,5%

Lumina naturală…

La locul de muncă – crește productivitatea lucrătorilor cu 18%

La școală – îmbunătățește performanțele elevilor cu 5-14%

În magazine – cresc vânzările cu 15-40%

Instalațiile potrivite…

Iluminatul artificial corespunzător – crește productivitatea cu 23%

Ventilarea adecvată – crește productivitatea cu 5-14%

Controlul individual al temperaturii – crește productivitatea cu 3%

Datele prezentate de EFdeN sunt preluate de la ”World Green Building Council. The Business Case for Green Building: A Review of the Costs and Benefits for Developers, Investors and Occupants” din 2013.

Ghidul poate fi descărcat gratuit cu un click aici

Ce este EFdeN

EFdeN a pornit ca o echipã de 70 de studenţi voluntari de la 5 universități, ce a reprezentat România la Solar Decathlon Europe 2014, Versailles, în luna iulie 2014, fiind una dintre cele 20 de echipe finaliste din 16 ţãri și 4 continente. Provocarea concursului a fost proiectarea, construirea, transportarea și reasamblarea în Versailles unei case solare, eficentă energetic, sustenabilă, prietenoasă cu mediul, ce consumă mai puțină energie decât produce.

EFdeN s-a profilat ca o soluție viabilă pentru problemele comunității bucureștene, privind densificarea locuirii, spațiul verde pe cap de locuitor și mobilitatea.

ILUSTRAȚIE:  Kara Eads / Unsplash