Confidenţialitate

Editura Humanitas a lansat „444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara”

Volumul „444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara”, prefaţat de Gabriel Liiceanu, reuneşte texte despre Neagu Djuvara semnate de Georgeta Filitti, Dan C. Mihăilescu, Radu Oltean, Andrei Pleşu, Sandra Ecobescu, Andrei Pippidi, Mihai Dim. Sturdza şi Horia-Roman Patapievici.

„Când a revenit din exil, nimeni nu-l mai ştia. Cazul lui este unic şi reprezintă cea mai surprinzătoare formă de întoarcere din cultura română.

Toţi marii exilaţi ai României au plecat fără să se mai întoarcă. Şi toţi au devenit mari în exil. Toţi şi-au împlinit destinul în afara ţării. Nici unul nu şi-a închis, întorcându-se, bucla vieţii.

Pe Djuvara însă destinul îl aştepta acasă. Este singurul dintre cei plecaţi care a cunoscut împlinirea nu în exil, ci după revenirea din el, şi asta într-o perioadă a vieţii care s-a întins între 73 şi 100 de ani”, spune Gabriel Liiceanu.

Neagu Djuvara s-a născut la Bucureşti în 1916, într-o familie de origine aromână aşezată în ţările române la sfârşitul secolului al XVIII-lea, care a dat ţării mai mulţi oameni politici, diplomaţi şi universitari.

El este licenţiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940).

Neagu Djuvara a luat parte la campania din Basarabia şi Transnistria ca elev-ofiţer de rezervă (iunie-noiembrie 1941) şi a fost rănit în apropiere de Odessa.

Joi, Neagu Djuvara a împlinit vârsta de 100 de ani.