Confidenţialitate

Editura Didactică și Pedagogică dă în judecată autorii manualelor cu greșeli

În prima săptămână de școală, Editura Didactică și Pedagogică dă în judecată autorii manualelor de clasa a 6-a – în care au fost descoperite mai multe erori.

De asemenea, sunt dați în judecată și membrii comisiilor care au aprobat aceste manuale.

Cele de geografie vor fi retipărite, iar la biologie și istorie s-au trimis erate, urmând ca, la clase, profesorii să ofere informația corectă.

Directorul Editurii Pedagogice, Maria Nistor:

„Vom actiona în judecată atât Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, cât şi autorii, de acolo mă aştept la nişte daune morale pentru că au greşit cu abordarea pe care au avut-o în raport cu EDP. La Geografie e imperios necesară retipărire, ar fi imperios necesar şi ca autorii şi evaluatorii să îşi ceară scuze alături de EDP în privinţa redactării, la celelalte manuale avem: pe de-o parte istorie – se va face o mică erată. Aici aveţi o parte din erorile identificate în manualele de clasa a V-a de la toate editurile. Continuăm cercetarea, o să o publicăm, dacă ai un precedent, nu trebuie să continui pe acelaşi tipar”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O comisie a Ministerului Educației face, la rândul său, o anchetă după greșelile semnalate în presă.

Câteva erori au fost descoperite și în manualul de română de clasa a 6-a – în care au fost găsite inclusiv dezacorduri.

Între erorile descoperite în manualul de Limba Română pentru clasa a VI-a – reclamate de unii profesori – apare un dezacord între subiect şi predicat: „Castelul medieval aveau”.

Forma corectă fiind „Castelul medieval avea”.

Deși această eroare poate fi ușor detectată și corectată imediat la clasă, apar și alte nepotriviri, unele cadre didactice fiind nemulțumite inclusiv de faptul că denumirea unor opere literare apare ba între ghilimele, ba cu text italic.

Și în manualul de Matematică şi Explorarea Mediului pentru elevii din clasa I-a este o greşeală.

Iniţial, informaţia este scrisă corect, însă, când propoziţia este reluată, aceasta este greşită: “Citim: 12 este mai mare decât 16”.

Comisia care a verificat manualele este în subordinea Ministerului Educatiei, care face de altfel verificări acum pentru a afla de ce greselile din manuale nu au fost observate de evaluatori.

În plus, potrivit contractului, evaluatorii nu ar mai avea voie să mai verifice pe viitor alte manuale și trebuie să își asume faptul că nu au observat greselile.