Confidenţialitate

Economist Danske Bank: Concertul lui Beyoncé de la Stockholm ar fi contribuit la creșterea inflației din Suedia | AUDIO

Deși sub multe țări europene, media scumpirilor din Suedia este acum sub 10%, dar e o cifră care nu mulțumește populația. Unii analiști subliniază că reprezentanția artistei a dus la majorarea prețurilor pentru unele servicii. Iar temerile sunt, potrivit Financial Times, că inflația va crește din nou, în iunie: Bruce Springsteen se pregătește să țină atunci 3 concerte în Suedia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Preţurile de consum au crescut cu 9,7% în luna mai faţă de anul precedent. Deși e o scădere față de 10,5% în aprilie, prima sub 10 procente în peste şase luni, populația nu este foarte mulțumită.

Economist Danske Bank: „Începutul turneului mondial al lui Beyoncé în Suedia pare să fi influenţat inflaţia din luna mai”

Superstarul Beyoncé a înclinat balanţa, potrivit cotidianului britanic The Guardian. O scădere a preţurilor la energie electrică şi alimente a contribuit la scăderea ratei inflaţiei în luna mai dar, simultan, tarifele pentru unele bunuri şi servicii au crescut.

„De exemplu, vizite la hoteluri şi restaurante, servicii recreative şi îmbrăcăminte” – a transmis oficiul de statistic suedez.

Michael Grahn, economist-şef la Danske Bank, crede că o vizită a artistei Beyoncé la Stockholm ar putea explica situația.

„Începutul turneului mondial al lui Beyoncé în Suedia pare să fi influenţat inflaţia din luna mai”, a scris economistul pe o rețea de socializare. A explicat că show-ul ei din mai a reprezentat „probabil” 0,2 din cele 0,3 puncte procentuale adăugate la inflaţie de preţurile hotelurilor şi restaurantelor.

Suedia ar putea experimenta o creştere similară a inflaţiei când Bruce Springsteen va susţine trei concerte în iunie

Zeci de mii de fani s-au adunat la Stockholm la mijlocul lunii mai pentru a urmări cele două concerte care au dat startul primului ei turneu solo în şapte ani.

Se estimează că numărul de participanți a fost cu ambele ocazii aproape 46.000, unii fiind forţaţi să rămână în afara capitalei pe măsură ce hotelurile se umpleau.

De precizat: un economist a declarat pentru Financial Times că Suedia ar putea experimenta o creştere similară a inflaţiei când Bruce Springsteen va susţine trei concerte în Göteborg în iunie.

Sursa foto: Facebook / Beyoncé

Citește și: Actrița Glenda Jackson, laureată cu Oscar, a murit la 87 de ani. „Dacă sunt prea puternică pentru unii oameni, asta este strict problema lor”