Confidenţialitate

Economia Spaniei, scădere record anul trecut

Produsul intern brut al Spaniei a scăzut cu 11% anul trecut, în contextul în care veniturile din sectorul turistic au scăzut.

Aceasta a fost mai mult decât scăderile din cei cinci ani din perioada crizei financiare globale care a început în 2008, iar istoricii spun că este cea mai abruptă scădere de la războiul civil din Spania din 1936-39.

Restricțiile din ce în ce mai dure impuse de la începutul anului sugerează că așteptările unei reveniri puternice în 2021 ar trebui să fie temperate, comentează Reuters.

O redresare modestă a venit în ultimele trei luni, când cheltuielile mai mari au crescut PIB-ul cu 0,4% față de trimestrul anterior, depășind scăderea de 1,5% așteptată de analiștii chestionați de Reuters.

Dar, de atunci, un al treilea val de coronavirus s-a răspândit în toată Europa și, la fel ca mulți dintre vecinii săi, Spania a introdus restricții suplimentare.

Guvernul proiectează o revenire a PIB-ului de 7,2% în acest an, peste previziunile analiștilor care săptămâna trecută și-au redus estimările la 6,3% de la 6,5%. Fondul Monetar Internațional și-a redus previziunile la 5,9% și a avertizat că recuperarea zonei euro va fi mai lentă decât a altor economii avansate, inclusiv Statele Unite și Japonia.

În 2020, un an în care călătoriile globale au fost reduse dramatic, turismul spaniol a reprezentat doar 4-5% din PIB, față de 12% în 2019.