Confidenţialitate

Eclipsa totală de soare, văzută prin ochii românilor prezenți în SUA: „Făceai câte un pas și pășeai în întuneric” / „Senzația e incredibilă” | AUDIO | VIDEO

Milioane de oameni din Statele Unite ale Americii, Mexic și Canada au urmărit pe 8 aprilie eclipsa totală de soare, în vreme ce alții au admirat fenomenul în direct, pe internet. Soarele a fost complet acoperit de Lună timp de patru minute și 28 de secunde. Printre cei care au admirat fenomenul astronomic s-au aflat și români care au mers la Cascada Niagara.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Cu multă bucurie, așa au întâmpinat eclipsa totală de soare milioane de oameni care au putut admira pe viu acest fenomen astronomic. Eclipsa totală de soare a fost vizibilă mai întâi pe coasta vestică a Mexicului, apoi în Statele Unite ale Americii și Canada.

80 de minute au trecut până când Luna a acoperit complet Soarele, iar timp de patru minute și 28 de secunde, afară s-a întunecat.

Cum au perceput românii prezenți în SUA eclipsa totală de soare?

La Cascada Niagara, deși a fost mai înnorat decât în alte locuri, fenomenul a fost urmărit de peste 2000 de oameni, printre care și români. A vorbit cu ei colegul nostru, Andrei Mușat.

Andrei Mușat, Europa FM: „De unde ai venit pentru eclipsa de la Cascada Niagara?”

Turist român: „Din București”.

Andrei Mușat, Europa FM: „Cum ți s-a părut?”

Turist român: „Superb. Extraordinar, extraordinar. Când simțeai că în câteva secunde se întunecă, și după aia în câteva secunde se face lumină… e incredibil”.

Turistă româncă: „Măi, a fost o senzație super dubioasă, că e ora 15:00, dar, parcă făceai câte un pas și pășeai în întuneric”.

Andrei Mușat, Europa FM:Și, ți se pare că, faptul că e înorat te-a făcut cumva să nu ai o experiență atât de interesantă?”

Turistă româncă:În niciun caz, e absolut superb”.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a urmărit eclipsa, de la balconul Casei Albe, potrivit agenției Reuters. Joe Biden i-a îndemnat pe americani să nu uite să folosească ochelarii de protecție.

Când are loc o eclipsă totală de soare

Eclipsele totale de soare se produc atunci când Luna se află exact între Pământ și Soare și blochează temporar lumina solară. Soarele este de aproape 400 de ori mai mare decât Luna,  dar se află la o distanță de 400 de ori mai departe de Pământ decât satelitul natural al Terrei, de aceea, cele două  ouă corpuri cerești par să aibă mărimi similare.

Eclipsa solară este o ocazie pentru cercetători de a afla informații valoroase. Două zboruri ale NASA au urmărit fenomenul pentru a colecta date despre coroana Soarelui. Următoarea eclipsă totală de Soare va avea loc în 2026 și va fi vizibilă din Spania.

Autori: Florentina Mihăiță și Andrei Mușat

Sursa foto: Shutterstock

Sursa video: Andrei Mușat / Europa FM

Citește și: Franța: Cei care nu își respectă programările la medic ar putea fi amendați. Proiectul de lege va fi prezentat Parlamentului | AUDIO