Confidenţialitate

Echipajul rămas blocat pe Stația Spațială Internațională va reveni pe Terra în septembrie, cu 6 luni mai târziu decât fusese programat inițial

Capsula Soiuz care ar fi trebuit să aducă echipajul de pe Stația Spațială pe Pământ a fost lovită în decembrie de un micrometeoroid. La bordul Stației Spațiale Internaționale se află un astronaut american și doi cosmonauți ruși.

Impactul capsulei Soiuz cu micrometeoroidul a cauzat o scurgere spectaculoasă de lichid de răcire. Meteoroizii sunt bucăți de diverse dimensiuni de fier și rocă, rezultate în urma coliziunii dintre asteroizi.

Pentru salvarea echipajului, Agenţia spaţială rusă Roscosmos a decis să trimită o altă capsulă spaţială Soiuz, care va fi lansată vineri, 24 februarie, de pe Cosmodromul Baikonur.

„Înaintea incidentului, echipajul ar fi trebuit să revină pe Terra în ziua de 28 martie. Acum, acest lucru este prevăzut să se întâmple în septembrie 2023”, a anunţat Roscosmos într-un comunicat, ceea ce înseamnă că misiunea în spaţiu va fi prelungită de la 6 luni la un an.

Stația Spațială Internațională reprezintă unul dintre puţinele domenii în care Moscova şi Washington-ul încă mai cooperează după ofensiva rusă în Ucraina şi după sancţiunile internaţionale impuse Kremlinului de ţările occidentale.

Foto: Shutterstock

Citește și: Canada: Cel mai mare patinoar din lume, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, rămâne închis din cauza temperaturilor ridicate