Confidenţialitate

Echipa de experți internaționali a pornit spre centrala nucleară de la Zaporojie. Urmează câteva zile de verificări

De la Kiev spre Zaporojie. Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a pornit din capitala Ucrainei spre cea mai mare centrală nucleară din Europa. Centrala este din martie sub ocupație rusă.

Inspectorii internaționali ar urma să evalueze situația de la fața locului, pe fondul temerilor privind posibilitatea unui dezastru nuclear, după săptămâni de bombardamente pentru care rușii și ucrainenii s-au acuzat reciproc.

Echipa Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, condusă chiar de șeful agenției, Rafael Grossi, a pornit cu un convoi de vehicule de la Kiev spre Zaporojie, potrivit agenției Reuters.

Grossi a spus că misiunea este în sfârșit în mișcare după 6 luni de eforturi intense. A adăugat că echipa plănuiește să stea câteva zile la centrala nucleară să facă verificări.

Declarațiile le-a făcut după ce ieri a avut o întrevedere cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la Kiev.

Nu se știe deocamdată când anume va ajunge misiunea la Zaporojie. Rușii pe de altă parte spun că se așteaptă ca echipa să-și termine verificările într-o singură zi.

Ucraina a acuzat marți Rusia că a bombardat un coridor de care au nevoie reprezentanții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru a ajunge în siguranță la Zaporojie.

Asta pentru a-i forța să treacă prin Insula Crimeea, anexată de Moscova acum 8 ani. Kremlinul nu a răspuns la acuzații.

Citește și: Peste 40 de state, inclusiv România, cer retragerea imediată a trupelor rusești de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina

Sursa foto: Shutterstock