După SUA, Rusia își suspendă participarea la tratatul INF

Prin vocea peședintelui Vladimir Putin, Rusia confirmă că își suspendă participarea la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, la o zi după un anunț similar al Statelor Unite, relatează Euronews.

Adminstrația de la Washington, care a oferit un răgaz de 6 luni până la o retragere definitivă, a acuzat Moscova de încălcarea înţelegerii încheiate în 1987, prin dezvoltarea de rachete interzise de prevederile acesteia.

„Este un răspuns în oglindă”, a declarat liderul de la Kremlin, potrivit căruia Rusia este dispusă să revină la masa negocierilor.

„Să așteptăm până când partenerii noștri vor avea suficientă maturitate pentru a purta un dialog la nivel înalt pe această temă, ceea ce este extrem de important pentru noi, pentru ei și pentru întreaga lume”, a adăugat Vladimir Putin, notează RT.

În ultimele decenii, tratatul a fost elementul de bază pentru controlul armelor nucleare între cele două mari puteri.

Acordul INF interzice o clasă întreagă de rachete terestre de croazieră, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Organizația Nord-Atlantică a îndemnat Rusia “să revină la o respectare deplină şi verificabilă, în vederea salvării Tratatului”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că alianța militară nu intenționează să desfășoare noi arme nucleare în Europa.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Ministerul român al Afacerilor Externe declară că susţine poziţia SUA şi a NATO.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS