Confidenţialitate

Dupa Cipru, inca o tara europeana are nevoie urgenta de bani

Situaţia in care se afla sistemului bancar sloven alimentează speculaţii că statul ar putea avea nevoie de un plan de salvare. In Slovenia, creditele neperformante sunt echivalente cu 20% din produsul intern brut.

Guvernul sloven încearcă să evite încheierea unui acord de salvare cu creditorii externi. E insa obligat să emită obligaţiuni în următoarele două luni pentru a-şi putea onora obligaţiile financiare. Analiştii anticipează că Slovenia va emite obligaţiuni de cel puţin 1 miliard de euro, din cauza datoriilor estimate la cel puţin 2 miliarde de euro si care ajung la scadenţă în acest an. La Ljubljana, noul Guvern – condus de Alenka Bratusek – a fost instalat abia in urma cu doua zile. Premierul spunea atunci că Slovenia nu va avea nevoie de un acord de salvare… si ca Executivul se va concentra pe rezolvarea problemelor băncilor, revigorarea economiei, îmbunătăţirea competitivităţii economice şi crearea de locuri de muncă pentru tineri.

Cu toate acestea, Fondul Monetar estimează că Slovenia, care a intrat în zona euro în 2007, ar putea avea nevoie în acest an de împrumuturi de 3 miliarde de euro pentru finanţarea bugetului, plata datoriilor scadente şi sprijinirea celor 3 bănci de stat aflate în dificultate. Acestea au nevoie de recapitalizări în valoare totală de 1 miliard de euro, considera FMI. Băncile slovene deţin credite neperformante de 7 miliarde de euro. Slovenia trece prin cea de-a doua rundă de recesiune de la criza financiară mondială. Cauza ? Scăderea cererii pentru exporturi şi măsurile de austeritate adoptate de fostul Guvern.