Confidenţialitate

După 2 ani de pauză, SUA vor permite Venezuelei să exporte petrol către țările europene

Statele Unite anunță că, după 2 ani de pauză, lasă Venezuela să exporte petrol în Europa. Astfel, vor fi reluate schimburile de petrol contra datorie, întrerupte când Washingtonul a intensificat sancțiunile împotriva Venezuelei.

Compania petrolieră italiană Eni și cea spaniolă Repsol ar putea începe să livreze petrol venezuelean în Europa chiar de luna viitoare, pentru a compensa efectele sancțiunilor aplicate țițeiului rusesc.

Nu ar fi vorba de un volum mare de petrol, iar impactul asupra prețurilor globale ale petrolului va fi modest, afirma surse citate de Reuters.

Administrația Biden speră însă că țițeiul venezuelean poate ajuta Europa să-si reducă dependența față de Rusia și să redirecționeze o parte din livrarile Venezuelei către China.

Un alt obiectiv ar fi să-l convingă pe presedintele de la Caracas, Nicolas Maduro, să reia discuțiile politice cu opoziția.

Eni si Repsol, care au societăți mixte cu compania petrolieră de stat venezueleană, pot contabiliza transporturile de țiței în contul datoriilor neplătite și al dividendelor întârziate.

O condiție cheie este însă ca petrolul primit „să ajungă în Europa: el nu poate fi revândut în altă parte”, transmite administrația de la Washington.