Confidenţialitate

Dunărea s-a micșorat în lungime cu peste 130 km

Dunărea s-a micşorat cu 134 de kilometri în lungime în ultimele două secole, potrivit unui studiu făcut public în Germania. Cauza o reprezintă activitățile umane pe fluviu, care s-a și îngustat cu 40%.

Oameni de știință din 9 țări au analizat timp de 3 ani depozitele de sedimente ale Dunării. Ei au ajuns la concluzia că acestea nu s-au mai putut scurge prin Delta Dunării în Marea Neagră în urma intervențiilor umane.

E vorba de măsurile luate pentru îndreptarea cursului fluviului, de protecție împotriva inundațiilor și de construcția de baraje. Pentru că nu au mai putut ajunge în Marea Neagră, sedimentele s-au format pe malul fluviului și au dus la schimbarea formei acestuia.

Cercetătorii propun mai multe măsuri pentru ca sedimentele să poată fi duse mai departe de apă – între acestea înlăturarea unor fortificații și reducerea coroziunii în agricultură.

Studiul a fost prezentat de Departamentul pentru Mediu al landului Bavaria. Potrivit autorităților germane, doar o zecime din fluviu este astăzi aproape de starea naturală.

Dunărea are o lungime de 2.850 de kilometri și este al doilea cel mai mare fluviu din Europa, după Volga.