Duminica, 25 ianuarie: Alegeri legislative decisive pentru greci

Favorit este partidul de extremă stângă Syriza, condus de Alexis Tsipras, un politician de 40 de ani care și-a început cariera în Partidul Comunist. Dacă partidul său va câștiga, atunci Alexis Tsipras ar putea guverna țara. El a promis că va renegocia toate înțelegerile cu finanțatorii internaționali.

Confruntați în ultimii ani cu reducerea dramatică a nivelului de trai, grecii speră că nu vor fi obligați să suporte noi reduceri, anunțate deja de actuala conducere a guvernului.

Economia Greciei și-a oprit declinul în 2014, însă din 2009 și până anul trecut, șomajul la ajuns la 26 la sută, iar jumătate dintre tineri nu au locuri de muncă. Veniturile salariaților au scăzut cu peste o treime, iar pensiile la aproape jumătate.

În aceste condiții, Grecia s-a împrumutat de la FMI, Banca Mondială și Uniunea Europeană cu 240 de miliarde de euro, iar datoria publică depășește 320 de miliarde de euro.

Liderul Syriza a promis că dacă va câștiga alegerile, va renegocia termenii rambursării acestor datorii.

‘Este o bătălie pentru a pune capăt austerităţii’, a afirmat liderul stângii elene. ‘Pentru că, dacă nu se va pune capăt austerităţii barbare, ajustării bugetare brutale, va veni sfârşitul democraţiei. Acesta este motivul pentru care toţi ochii Europei sunt îndreptaţi spre Grecia şi pentru care toate popoarele din Europa aşteaptă 25 ianuarie,, , a spus Alexis Tsipras.

De partea ceallată, actualul premier și lider al partidului Noua Democrație, Antonis Samaras i-a avertizat pe greci că dacă vor vota pentru Syriza, Grecia se va întoarce în haos.

De asemenea, premierul grec s-a arătat îngrijorat de riscul exercitării unei ‘presiuni sufocante din exterior’ asupra instituţiilor financiare elene. ‘Când aceasta va avea loc, câteva zile vor fi suficiente pentru a plonja din nou în deficit’, a avertizat Antonis Samaras.

Sondaje făcute publice vineri confirmau o distanţă între trei şi şapte puncte procentuale între Syriza şi Noua Democraţie, în timp ce între şapte şi 15 la sută dintre alegători sunt indecişi.