Confidenţialitate

DSU: Linie telefonică pentru suport psihologic şi sprijin social

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și Asociaţia Proacta EDU lansează o nouă linie telefonică de tip TelVerde, la care apelanţii pot beneficia de suport psihologic şi sprijin social.

Numărul de telefon 0800-070-030 poate fi apelat gratuit din orice reţea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8.00 – 24.00.

Acest număr este complementar celui dedicat exclusiv informării cetăţenilor despre COVID-19, precum şi platformelor #FiiPregatit şi #CeTrebuieSaFac, respectiv numărul TelVerde 0800-800-358.

Recomandarea este ca apelurile la 112 să fie făcute doar pentru situaţii de urgenţă, iar pentru solicitarea de informaţii legate de noul coronavirus sau pentru suport psihologic şi sprijin social, oamenii să apeleze cele două linii TelVerde, în funcţie de specificul informaţiilor solicitate.

Pentru o bună gestionare a situaţiilor de stres, tensiune, anxietate, singurătate, frică etc., care pot interveni pe perioada pandemiei de COVID-19, operatorii TelVerde vor face legătura între apelanţi şi comunităţile suport care fac parte din proiect, astfel încât populaţia să primească răspunsul şi/sau sprijinul aferent situaţiei în care se regăseşte.

“Această iniţiativă vine în sprijinul populaţiei României într-un moment dificil în care adaptabilitatea şi rezilienţa psihologică sunt elemente importante pentru echilibrul uman. Particularitatea acestui proiect constă în faptul că regrupează o comunitate diversă, inclusiv experţi, reprezentanţi ai mediului asociativ, minorităţi, persoane cu dizabilităţi etc.”, spune Raed Arafat, şeful DSU.

Prin implementarea proiectului”Voluntarii Împreună” se doreşte centralizarea problemelor de ordin psiho-emoţional din teritoriu şi punerea la dispoziţie a unei infrastructuri de voluntari care să fie acoperitoare la nivel naţional, prevenind astfel riscul apariţiei unor pseudo-specialişti sau falşi voluntari. Toate entităţile juridice interesate să se alăture acestui proiect pot transmite un e-mail pe adresa voluntar@fiipregatit.ro, urmând a fi contactaţi în cel mai scurt timp, adaugă DSU într-un comunicat.