Confidenţialitate

DSP Ilfov avertizează populația din 12 localități că apa de la rețeaua publică nu e potabilă

Direcția de Sănătate Publică Ilfov avertizează cetățenii din 12 localități că apa livrată prin rețelele publice nu este potabilă.

Într-o adresă trimisă primăriilor pe 31 martie, DSP le cere edililor să-i avertizeze pe locuitori că în urma analizelor de laborator, s-au constatat “în mod constant”, depășiri ale următorilor parametri:

-amoniu în localitățile Berceni, Bragadiru, Dărăști, 1 Decembrie, Cornetu și Pantelimon;

-nitrați în comuna Snagov;

-mangan în localitățile Berceni, Dărăști, Ciorogârla, Balotești, Periș, Corbeanca, Afumați;

-aluminiu în comuna Balotești.

Europa FM a încercat să discute cu șefii tuturor intituțiilor responsabile, mai ales că averizarea DSP a fost trimisă încă de acum două săptămâni, iar populația din unele localități nu a fost nici acum informată despre pericol. Primăria Pantelimon a făcut în schimb următorul anunț: Populația care are probleme cu apa potabilă ce nu îndeplinește standardele de calitate,  să se prezinte  primărie cu o sesizare  pentru a se efectua în prealabil probe.

În același timp, pe site-ul său, DSP Ilfov a publicat o informare în care arată că și la Ghermănești sunt depășiri mari la nitriți, iar la Berceni și Dărăști, la mangan.

În cel puțin 6 dintre localitățile de mai sus, apa este furnizată de societatea Apă Canal a Consiliului Județean Ilfov.

Președintele Consiliului, Marian Petrache, a refuzat să explice care este situația exactă acum, însă ne-a spus că a discutat cu furnizorul de apă și cu șeful DSP care ar fi luat măsuri, iar calitatea apei s-ar fi îmbunătățit brusc după numai trei zile de la primul avertisment al DSP.

Întrebat cum s-ar fi putut elimina chimicalele și metalele din apa de la  rețeaua publică atât de repede, Marian Petrache ne-a promis că va reveni cu buletine de analiză mai recente.

La rândul său, primarul comunei Berceni ne-a precizat că habar nu are de avertizarea DSP, deși aceasta a fost emisă acum două săptămâni.

De asemenea, primarul localității Balotești ne-a declarat că a discutat cu reprezentanții firmei care livrează apa care i-ar fi spus că adresa DSP este o dezinformare.

Niciunul dintre acești oficiali și nici ministrul Sănătății nu au dorit să ne acorde o declarație înregistrată.


ACTUALIZARE

DSP a emis un comunicat în care precizează că în acest moment, conform ultimelor analize efectuate, calitatea apei se prezinta după cum urmează:

  • Berceni: sistemul de aprovizionare cu apa potabilă din comuna Berceni, operat de Primaria Berceni până la finele anului 2015 și preluat de societatea EuroApavol SA, a primit notificare de respingere a ASF Nr. 3/ 29.03.2017 datorita depășirii valorilor maxime admise pentru Amoniu și Mangan.
  • Bragadiru, Cornetu, Pantelimon, Ciorogârla, Balotești, Corbeanca, Afumați: calitatea apei este corespunzatoare și populatia a fost informată prin Autoritatea Publica Locala că apa poate fi folosită pentru băut, prepararea hranei și alte scopuri casnice.
  • Dărăști: parametrii determinați sunt in limite normale cu excepția Manganului.
  • 1 Decembrie: sistemul de aprovizionare cu apă a fost operat de către Primaria 1 Decembrie pănă la finele anului 2015 și preluat de societatea EuroApavol SA. A deținut ASF cu Plan de Conformare care nu a fost îndeplinit și a primit notificare de respingere a ASF Nr. 2/ 29.03.2017 datorita depasirii valorilor maxime admise pentru Amoniu.
  • Snagov- Ghermănești parametrii determinați sunt în limite normale cu excepția Nitraților.