Confidenţialitate

DSP Argeș: Nu sunt motive de îngrijorare în privința transmiterii comunitare a tulpinii Delta în România

Autoritățile din Argeș vin cu explicații la Europa FM, după ce ieri Institutul Național de Sănătate Publică a spus că în Pitești, tulpina descoperită inițial în India se răspândește accelerat în judet și în împrejurimi.

17 cazuri au fost înregistrate în județul Argeș, dar cazurile nu mai sunt active, datau din urmă cu aproape o lună jumătate.

În total 57 de cazuri confirmate de COVID 19 cu tulpina Delta au fost înregistrate în toată tara până acum.

Cele mai multe, în judetul Arges. Institutul de sănătate publică a transmis joi un comunicat în care sublinia ca tulpina de coronavirus descoperită inițial în India se răspândește accelerat în judet, în special în orașul Pitești, unde au fost înregistrate 17 cazuri. Institutul de sănătate publică spunea că situația din Pitești este îngrijorătoare, subliniind că există ”evidențe de transmitere comunitară susținută”.

Directorul DSP Argeș, Sorina Honțaru, explică la Europa FM ce înseamnă răspândirea comunitară:

“Nu stim sursa exactă de unde au luat infecția cu tulpina delta a coronavirusului. “

Probele au fost însă recoltate de la pacienti în perioada 24 mai- 10 iunie. De aceea, acum situația nu este una îngrijorătoare, spune la Europa FM,  directorul DSP Argeș:

Acum nu sunt motive de îngrijorare pentru că acum cazurile nu mai sunt active, nu au mai apărut alte cazuri, mai asteptam doar 2 rezultate de la secvențiere, dar după data de 10 iunie tot ce am trimis au venit negative.

Singurul deces cauzat de varianta Delta a coronavirusului este din judetul Arges. În ultimele doua saptamani numarul de cazuri COVID cu prima tulpina, cea din Wuhan, a scazut insa. Au fost cel mult doar 4 cazuri pe zi.

La nivel național varianta Delta a coronavirusului nu se răspândește comunitar, spune totusi institutului de sănătate publică.

Până la sfârșitul săptămânii trecute au fost confirmate în țară 1711 cazuri de infecție cu tulpini noi dintre care 57 cu varianta Delta.

Cele mai multe sunt cu varianta Alpha (britanică), iar pe locul doi se clasează varianta Delta (cea din India). Acestea provind din Brașov, Dolj, Bucuresti, Arad si Ilfov.