Confidenţialitate

Drepturi pentru victimele criminalității, în prima strategie prezentată de CE

Victimele criminalității din Europa vor putea să raporteze mai ușor infracțiunile și să ceară acces la despăgubiri. Facilitățile sunt cuprinse în prima strategie privind drepturile victimelor elaborată vreodată la nivelul UE.

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, strategia care stabilește o serie de acțiuni pentru următorii cinci ani. Aceasta asigură exercitarea pe deplin a drepturilor victimelor, indiferent de locul din UE în care a avut loc infracțiunea.

Strategia urmărește consolidarea capacității de acțiune a victimelor, astfel încât acestea să raporteze infracțiunile, să solicite despăgubiri și să își revină în urma infracțiunii, dar vizează și colaborarea cu toți actorii relevanți pentru drepturile victimelor.

„Izbucnirea pandemiei de COVID-19 și măsurile ulterioare de limitare a mișcării persoanelor, care au dus la creșterea violenței domestice, a abuzurilor sexuale asupra copiilor, a criminalității informatice și a infracțiunilor rasiste și xenofobe motivate de ură, au scos la iveală importanța deosebită a asigurării rezilienței cadrului pentru sprijinirea și protecția victimelor, inclusiv în situații de criză”, au spus reprezentanții CE.

Vicepreședintele CE pentru valori și transparență a declarat că prea multe victime ale criminalității nu reușesc să își facă auzită vocea, neavând acces la justiție și la un sprijin adecvat.

„UE este de partea victimelor, iar strategia vizează consolidarea capacității de acțiune a acestora, în special a celor mai vulnerabile, cum ar fi victimele violenței bazate pe gen sau ale infracțiunilor motivate de ură”, a precizat Věra Jourová.

Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat la rândul său că o Uniune a egalității care își protejează cetățenii trebuie să asigure sprijinul, protecția și accesul nediscriminatoriu la justiție pentru toate victimele criminalității.

UE dispune de un set solid de norme pentru garantarea drepturilor victimelor dar victimele criminalității nu își pot exercita pe deplin drepturile oferite.

Noua strategie prezentată stabilește o serie de acțiuni axate pe cinci priorități-cheie printre care asigurarea unui mediu sigur care să le permită victimelor să raporteze infracțiunile sau facilitarea accesului la despăgubiri.

„De prea multe ori, victimele nu își cunosc drepturile sau se tem să raporteze infracțiunea pentru că le este frică de agresor sau de consecințe negative. (…) În multe state membre, accesul victimelor la despăgubiri este dificil. În cadrul strategiei, Comisia va monitoriza și va evalua legislația UE în materie de despăgubiri, inclusiv în ceea ce privește despăgubirile acordate de stat”, au mai arătat reprezentanții CE.

Strategia a fost prezentată în contextul în care, în fiecare an, milioane de cetățeni din UE sunt victime ale criminalității.

În 2017, aproximativ 15 milioane de persoane au fost victime ale unor infracțiuni grave, precum omucidere, abuz sexual asupra copiilor sau răpire.

Amploarea violenței bazate pe gen în UE este alarmantă, 1 din 3 femei (33 %) fiind expusă violenței fizice și/sau sexuale după împlinirea vârstei de 15 ani.