Drepturi pentru sârbii din Provincia Kosovo

Parlamentul de la Belgrad este cel care cere drepturile

După o lungă dezbatere, parlamentarii au adoptat, azi-noapte, două texte referitoare la autonomia minorității sârbe de pe teritoriul fostei provincii sârbe.

Premierul Serbiei, Ivița Dacici, a declarat în fața parlamentarilor că suveranitatea autorităților de la Belgrad asupra Kosovo este practic inexistentă, iar singurul lucru care mai poate fi salvat este autonomia sârbilor care trăiesc acolo.

Documentele puse la punct de parlamentari prevăd o autonomie mai mare, mai ales la nivelul autorităţilor locale, judiciare, având în vedere în special finanţele locale, poliţia şi educaţia. Sârbii vizați sunt cei care locuiesc în patru municipalități din nordul Kosovo, dar și în enclavele de pe teritoriul acestei foste provincii sârbe… în total, aproape 120 de mii de sârbi.

Mai mult, rezoluţia reafirmă refuzul Belgradului de a recunoaşte independenţa Kosovo.

Anul trecut, Uniunea Europeană a acordat Serbiei statutul de ţară candidată. Începerea negocierilor de aderare este totuși condiționată de stabilirea unor relaţii funcţionale cu provincia Kosovo, care și-a proclamat unilateral independența în 2008.