Confidenţialitate

Dragoș Tudorache: ”În momentul în care se declanșează acțiunea penală, în acel moment domnul Tobă va fi pus la dispoziţie”

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a declarat luni, că s-a interesat la DNA şi a aflat că va fi declanşată „destul de curând” acţiunea penală în cazul lui Petre Tobă, iar de la acel moment fostul ministru al Internelor va fi pus la dispoziţie.

Tobă este încadrat ca consilier. El are statut de poliţist. Conform statutului poliţistului, un poliţist este pus la dispoziţie în momentul în care se declanşează acţiunea penală. (..) Acţiunea penală încă nu s-a declanşat. Am verificat şi la DNA. Urmează să se declanşeze destul de curând. În momentul în care se declanşează acţiunea penală, în acel moment domnul Tobă va fi pus la dispoziţie”, a spus Tudorache, întrebat care este situaţia fostului ministru al Internelor.

Tudorache a mai spus că vineri a întrebat la DNA dacă s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de Tobă, iar răspunsul a fost negativ.

Acţiunea penală se pune în mişcare printr-o ordonanţă emisă de procuror în timpul urmăririi penale. Am verificat această informaţie săptămâna trecută, vineri, cu DNA, iar DNA mi-a transmis că nu s-a pus în mişcarea acţiunea penală”, a mai spus Tudorache.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dragoş Tudorache, succesorul lui Petre Tobă la conducerea MAI, spunea, săptămâna trecută, că măsurile în cazul fostului ministru al Internelor vor fi luate în funcţie de evoluţia anchetei penale, în prezent acesta fiind consilier la MAI.

Petre Tobă a demisionat în 1 septembrie din funcţia de ministru al Internelor, după ce DNA a anunţat că au fost demarate procedurile de începere a urmăririi penale pentru favorizarea infractorului, întrucât ar fi refuzat să demareze procedurile de declasificare a documentelor DIPI care ar fi atestat cheltuielile nelegale din fondurile operative.

În 9 septembrie, DNA i-a adus la cunoştinţă lui Petre Tobă că este urmărit penal, în acelaşi dosar fiind cercetate alte 24 de persoane – şefi şi angajaţi din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă – suspecte de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.

“Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI”, precizează procurorii.