Dragoș Tudorache, despre sistemul de alertare: Nu este suficient doar un SMS – AUDIO

Invitat în cadrul emisiunii DRUM CU PRIORITATE, la Europa FM, Dragoș Tudorache – fost ministru de Interne în Guvernul Cioloș – a vorbit despre sistemul de alertare al populaţiei în situaţiile de risc.

„În octombrie anul trecut am făcut simularea de intervenție la dezastru și una dintre conlcuziile pe care le-am tras atunci după acea simluare, era nevoia unor mijloace de comunicare eficiente și rapide cu populația”, a precizat acesta.

Întrebat dacă este suficient un sms trimis pe telefon mobil în situații de urgență, Dragoș Tudorache a spus: „Nu. Cred că trebuie o combintație. Suntem în epoca comunicațiilor. V-ați uitat ce s-a întâmplat înainte de uraganul Irma în SUA. Acele conferințe de presă organizate de către autorități care nu doar alertau populația, dar dădeau și instrucțiuni clare cu ceea ce urmează să se întâmple și cu pregătirea”.

Despre modul cel mai potrivit prin care populația să fie informată la posibile dezastre, fostul ministru a precizat că: „Nouă ni s-a părut că cele mai utile ar fi instrumentele bazate pe telefonie mobilă sau alertele la televiziuni, în așa fel încât mesajul să ajungă cât mai repede și la o pătură cât mai largă”.

Deși la acel moment „departamentul pentru situații de urgență gândise un sistem bazat pe Facebook și Twiter, ceea ce am constat în urma exercițiului, era nevoia unui alt mecanism prin care informațiile să ajungă mult mai repede și mult mai larg la populație”, a adăugat Dragoș Tudorache.

În legătură cu raportul făcut după simulărea de anul trecut, acesta a spus că sarcina a fost clară și din raportul de exercițiu, dar nu știe ce s-a întamplat pentru că au urmat alegerile, după care a plecat de la guvernare: „Ce s-a întâmplat efectiv cu pregătirea acestui nou sistem de alertare nu știu”.

Exercițiul Seism 2016 s-a desfășoarat sub coordonarea DSU și a avut ca scop verificarea capacității de reacție și de intervenție a structurilor pentru situații de urgență, timpul necesar mobilizării unor capabilități suplimentare, modul de implementare a procedurilor de coordonare adoptate în acest an, precum și identificarea și remedierea eventualelor deficiențe.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS