Dragnea: Proiectul sesizării CCR în cazul Belina e gata, o să discutăm şi miercuri în coaliţie

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi, că este finlizat proiectul sesizării Curţii Constituţionale (CCR) cu privire la un presupus conflict juridic între puterea judiciară şi cea executivă determinat de deschiderea de către DNA a dosarului Belina.

Dragnea a spus că forma finală a sesizării va fi gata cel târziu mâine şi că ea va fi discutată inclusiv în şedinţa coaliţiei.

Întrebat dacă se va ajunge până la urmă la Curtea Constituţională cu o contestaţie privind dosarul Belina, Liviu Dragnea a răspuns: ”Eu cred că se va ajunge”.

El a precizat că proiectul sesizării este gata, iar forma finală va fi gata azi sau mâine (miercuri – n. red.).

Totuşi, Liviu Dragnea a evitat să spună cine va trimite sesizarea către CCR, el sau Călin Popescu Tăriceanu, dar a susţinut că subiectul va fi discutat în şedinţa coaliţiei de miercuri.

”S-ar putea să fie şi un subiect şi ăsta (sesizarea CCR – n. red.). Cred că e bine să discutăm (în coaliţie – n. red.)”, a mai spus Dragnea.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat la finalul lunii septembrie, după ce DNA a anunţat anchetarea transferului braţului Pavel şi a insulei Belina din proprietatea statului în cea a Consiliului Judeţean Teleroman prin otărâre de huvern (HG). că decizia privind sesizarea CCR în legătură cu posibilitatea ca procurorii să anchetezeHG-uri revine Executivului, însă redactarea documentului este făcută de Ministerul Justiţiei.

El a precizat atunci că judecătorii constituţionali vor trebui să precizeze dacă, în condiţiile în care deja Curtea a stabilit că procurorii nu pot face anchete în ceea ce priveşte ordonanţele, pot face astfel de anchete vizând hotărârile de guvern.

Ca urmare a declaraţiilor lui Toader, DNA a sesizat CSM, apreciind că acestea sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar şi că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal.
O zi mai târziu, Liviu Dragnea a spus că, atunci când ministrul Justiţiei va veni cu proiectul de sesizare, Guvernul va sesiza CCR, liderul PSD adăugând: ”dacă ministrul vine într-adevăr”.

Tudorel Toader nu a mai prezentat însă în Guvern proiectul de sesizare a CCR, iar pe 9 octombrie Liviu Dragnea a anunţat, după o întâlnire cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, că acesta din urmă va sesiza Curtea Constituţională.

În aceeaşi zi, câteva ore mai târziu, Tăriceanu, l-a contrazis pe liderul spunând că nu a luat nicio decizie în privinţa sesizării Curţii Constituţionale pe dosarul Belina, ci doar a cerut serviciilor din cadrul Senatului, celor care sunt specialişti în drept constituţional, să facă o analiză, pentru a constata dacă există o bază solidă pentru sesizarea CCR în privinţa unui potenţial conflict între Guvern şi DNA.

Pe 22 septembrie, DNA a anunţat că vicepremierul Sevil Shhaideh este suspectă de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu când era secretar de stat la MDRAP, într-un dosar conform căruia, în 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a ministrului Rovana Plumb, în acelaşi dosar.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS