Confidenţialitate

Dr. Horațiu Moldovan: Nu toţi pacienţii raportaţi au murit efectiv din cauza COVID-19

Secretar de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan a declarat că nu toți cei raportați au murit din cauza pneumoniei cu COVID și spune că mulți dintre aceștia erau în stare gravă din cauza bolilor asociate.

„Nu toţi pacienţii raportaţi, cei 820 sau 818 dacă nu mă înşel, au murit efectiv din cauza pneumoniei cu COVID. Are test pozitiv, e infectat cu COVID, e raportat ca COVID, asta nu înseamnă că a murit din cauza asta”, a spus medicul, citat de Mediafax.

Mulţi dintre cei infectaţi erau în stare foarte gravă atunci când au fost internaţi.

Horaţiu Moldovan recunoaşte că o parte importantă dintre morţi nu au avut drept cauză a mortalităţii coronavirusul.

„Există un număr semnificativ de pacienţi decedaţi care asociază COVID, dar a căror cauză de mortalitate este alta: cancer terminal, insuficienţă cardiacă terminală, severă, accident vascular cerebral, ciroză hepatică decompensată, insuficienţă renală cronică”, a mai spus secretarul de stat.

Profesorul Horațiu Moldovan anunţă că ia în calcul ca DSP-urile din ţară să împartă cele peste 800 de decese raportate până acum şi să facă o statistică separată a deceselor din alte cauze decât cele datorate exclusiv COVID-19, însă acest lucru este deocamdată la nivel de discuţii.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, marți, alte 23 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanțul cazurilor mortale urcă la 841.

GSC a raportat alte 325 infecții cu noul coronavirus.

Bilanțul epidemic urcă la 13.837 de cazuri în România.

La ATI, în acest moment, sunt internați 244 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 12.727 de persoane. Alte 19.748 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 205.842 de teste.

Potrivit raportului săptămânal al Institutului Național de Sănătate Publică, 45% din totalul deceselor de COVID-29 au fost înregistrate în Suceava, Galaţi, Bucureşti, Mureş și Arad.

În intervalul 27 aprilie – 3 mai, 39,4% din totalul cazurilor de infecţii cu noul coronavirus au fost în Suceava, Bucureşti, Cluj, Bacău și Vrancea.

Potrivit INSP, 75,1% dintre decese au fost înregistrate la persoane peste 60 ani, iar 61,8% au fost bărbaţi.

De asemenea, 87,7% dintre decedaţi aveau cel puţin o comorbiditate.

Unul din şapte cazuri de infectare cu noul coronavirus s-a înregistrat la personal medical, potrivit INSP.