Confidenţialitate

Dozele de vaccin antigripal s-au epuizat rapid. O parte din doze va ajunge abia în decembrie | AUDIO

Pentru pregătirea momentului în care, în România, ne vom confrunta cu epidemie de Sar-CoV-2 concomitent cu cea de gripă sezonieră, specialiștii au recomandat vaccinarea antigripală pe scară largă.

Numai că dozele de vaccin ajunse în țară s-au epuizat, iar medicilor de familie nu le-au ajuns nici pentru categoriile vulnerabile.

Vicepreședintele Asociației medicilor de familie, Gindrovel Dumitra, spune că Ministerul le-a promis că până în decembrie vor veni, eșalonat, restul de doze.

Prima tranșă de vaccin gripal, contractată de către Ministerul Sănătății, urmează să intre în România în data de 19 octombrie – e vorba de 500 de mii de doze. După aceea, pe 21 octombrie, urmează să mai vină încă 100 de mii de doze, iar la câteva zile încă 500 de mii de doze.

Probabil, vom avea 1,2 milioane de doze până la sfârșitul lunii. Această campanie de vaccinare împotriva gripei va continua inclusiv în decembrie. Ultima tranșă va fi disponibilă și va intra în România pe 10 decembrie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicul de familie din județul Arad Otilia Țigănaș atrage atenția că din momentul în care vaccinează un pacient, până când acesta ajunge imum la virusurile gripale, durează cel puțin o lună:

Au fost patru fiole de vaccin. E ridicol să ne imaginăm că aș putea împărți patru fiole. Noi la cabinet suntem șase. Practic, vaccinul făcut acum ar asigura o imunitate corectă la timp spre 1-2 luni. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.