Confidenţialitate

Doza de Turism, cu Răzvan Pascu: Ce putem “vizita” de acasă

În această perioadă, putem opta pentru tururi virtuale în diverse destinații din toată lumea. Spre exemplu, pentru cine vrea să viziteze Israel, există tururi în toate colțurile țării, de la Tel Aviv la Ierusalim, Eilat, Marea Moartă sau deșertul Negev, cum ar fi Church of Saint AnneIsrael Museum, Samsung VR Old City of Jerusalem, Sygic Travel: One Day in Jerusalem, Via Dolorosa, Eilat, Samsung VR City of Tel Aviv / Jaffa.

Totodată, sunt peste 2500 de muzee virtuale care așteaptă să fie vizitate de acasă, ca de exemplu Muzeul Britanic, Muzeul Orsay, Muzeul Luvru, Muzeul Pergamon, Galeria Uffizi, Muzeul Vatican, sau Muzeul Ermitaj. 

Google pune la dispoziția noastră lista muzeelor din întreaga lume care oferă tururi virtuale.

Iar aici găsiți o listă întreagă de muzee cu tur virtual și imagini panoramice, din România. 

Avem și o varietate de show-uri live gratis de la teatre și opere din toată lumea. NY Metropolitan Opera oferă astfel de spectacole gratuite, dar și în România sunt festivaluri sau spectacole transmine live gratis, precum Opera Națională Română din Cluj, Festivalul George Enescu, Opera Comică pentru Copii sau Teatrul Țăndărică.

Recomandări pentru destinații viitoare

Tanzania și Zanzibar – singură destinație în care poți să ai parte de o experiență dublă de vacanță: pe de-o parte safari-ul, de neratat pentru orice iubitor de călătorii, o destinație unică, de-a dreptul fantastică și mă bucur că am reușit să conving atât de mulți români să o descopere. Africa nu este perfectă, dar tocmai asta o face perfectă. Consider adevărata zicală care spune că nu îți poți da seama de frumusețea Africii decât după ce ai ajuns măcar o dată acolo, că să simți pământul acela roșu… iar apoi îți vei dori să te întorci.

În Parcurile Naționale din Tanzania ai ocazia de a vedea LIVE animalele pe care de obicei le urmăream la National Geographic sau Animal Planet, iar apoi, după un zbor scurt, care este și el o experiență în sine, fiind deseori operat cu avioane de mici dimensiuni, te poți relaxa pe plajele exotice din Zanzibar. În partea de est a Zanzibarului există o zonă unde oceanul se retrage la reflux uneori și 2 km, iar atunci localnicii organizează tururi pentru a vedea stele de mare și locurile care arată spectaculos. Postez în fiecare an fotografii de aici pe Facebook și primesc instant sute de întrebări despre Zanzibar. Sunt zeci de persoane care îmi scriu că vor să călătorim împreună aici și că la următoarea excursie se vor înscrie.

Dintre toți turiștii alături de care am călătorit în această destinație în ultimii ani, niciunul nu s-a întors acasă dezamăgit de Tanzania continentală sau de Zanzibar. Foarte mulți chiar au spus că a fost vacanța vieții lor. Cred că este genul de vacanță pentru care aproape că pot garanta că va fi unică, memorabilă și că place oricui.

Coasta de vest a SUA – această destinație este, după părerea mea, exact reprezentarea visului american. Vacanță pe care o organizez de 5 ani pe coasta de vest începe în San Francisco, unul dintre cele mai cosmopolite orașe din lume și orașul meu preferat din SUA. În această regiune poți vedea cât de mult a crescut și s-a dezvoltat practic un oraș datorită inteligenței artificiale – Sillicon Valley. Tot în zona San Francisco poți vizita și orășelul Sausalito, care este lipit de San Francisco și unde oamenii bogați și vedetele își cumpără case. San Francisco este un oraș pitoresc, o combinație perfectă dintre nou și vechi, între zgârie-nori și case victoriene. Au și unul din cele mai frumoase cartiere chinezeșți din lume.

Recomand și poate cel mai frumos traseu cu mașina care s-ar putea face în regiune, 17 Mile Drive, pe drumul spre cochetul orășel Carmel, unde sunt și sediile Google și Facebook și care merită, cu siguranță, vizitate. Carmel este o minune de oraș, devenit celebru inclusiv pentru că o perioada primar a fost Clint Eastwood. Este zona despre care se spune că este leagănul artei californiene, iar 17 Mile Drive este de fapt un drum privat.

Parcul Național Yosemite este o altă poveste frumoasă de pe Coasta de Vest, iar traseul pe care eu îl fac în fiecare an și îl recomand tuturor, se continuă cu Death Valley, Las Vegas și Marele Canion. De neratat spectacolele din Las Vegas, cum ar fi Cirque du Soleil, Tribute Michael Jackson sau show-urile live de magie cu Criss Angel. Las Vegas este un oraș extravagant care îți aduce câte puțin din tot ce are mai frumos de oferit lumea.

Pornind din Vegas spre LA, va recomand să opriți și în Calico, un oraș care seamănă cu cele pe care le-am văzut în filmele cu Vestul Sălbatic, care își întâmpină oaspeții cu animatori costumați în șerifi sau cowboy. Este un orășel care a fost construit în perioada goanei după aur, după care a fost abandonat până când a fost cumpărat de un antreprenor și transformat într-un fel de parc de distracții în care oamenii pot intra că să vadă cum se trăia în acele vremuri.

Odată ajunși în LA, “Capitala Creativității” și cel mai mare oraș din statul California și al doilea ca mărime a populației din Statele Unite ale Americii, fiind întrecut doar de New York, constați acest oraș nu are nicio legătură cu restul Americii de Vest, oamenii fiind foarte interesați de aspectul fizic și mâncat sănătos. Probabil prima oprire a tuturor celor care ajung în LA este Hollywood Boulevard, locul în care toți turiștii merg cu privirea în jos pentru a-și găși steaua vedetei preferate. Apoi, în Beverly Hills – cu puțîn noroc, poate reușeșți să surprinzi o vedetă. Și la fel ca la New York, tresari ușor la orice colț de stradă și clădire, acestea fiindu-ți cunoscute din filme.

Dacă ar fi să concluzionez, Coasta de Vest oferă cam tot ce ți-ai putea dori să experimentezi într-o vacanță-circuit destul de activă: peisaje de vis, viață de noapte, spectacole, celebrități, natură, pitoresc și viață de lux.

Japonia – Sunt pasionat de această țară și iubesc modul în care japonezii reușesc să îi impresioneze pe turiștii noștri. Mi-am petrecut aproape 5 luni din viață în Japonia și am avut deja 10 grupuri de turiști aici.

Japonia este o țară care merită să fie vizitată oricând în timpul anului, în orice anotimp. Japonezii iubesc natură și au o pasiune să inventeze tot felul de festivaluri dedicate naturii, în orice anotimp. Eu am fost atât primăvara, cât și toamna, dar poate cel mai cunoscut, cel mai frumos și cel mai bine promovat este festivalul Sakura, dedicat Înfloririi Cireșilor de la început de primăvară.

Printre locurile mele preferate din Japonia, aș putea enumera cartierul Asakusa din Tokyo, un loc plin de tradiții, magazine de suveniruri și tarabe stradale, o adevărată încântare pentru ochi și suflet și strada Takeshita, foarte aglomerată de altfel, unde tinerii se costumează ciudat și te poți fotografia cu ei. Kyoto este orașul meu favorit din această țară, fiind total diferit de Tokyo. Aici clădirile sunt toate în stil tradițional, este un oraș cu o încărcătură istorică și culturală extrem de mare, cu peste 17 situri UNESCO. Aici veți descoperi Japonia pe care o aveți în imaginație: grădini spectaculoase, căsuțe ascunse ale poeților, gheișe. Plus multe restaurante bune cu carne de vită, de tip Yakiniku sau Tepaniaky, dar chiar și multe restaurante cu stele Michelin și bucătari celebri, pentru amatorii de experiențe de genul acesta. Astăzi, în Kyoto mai sunt circa 200 de gheișe, pe care de obicei le puteți surprinde în cartierul Gion.

Dacă ajungeți în Japonia, trebuie să încercați și Ryokanul, un hotel tradițional, un loc pe cât de simplu, pe atât de scump, în care camerele respectă întru totul designul japonez, iar salteaua este direct pe podea. O experiență unică în viață. Eu am încercat deja de 8 ori și aș mai încerca de 800 de ori, aproape că pot garanta că va fi ceva ce o să va placă foarte mult.

Iar dacă alegeți să vizitați Japonia în timpul Sakura, veți avea parte de o vacanță la superlativ. Frumusețea florilor de cireș Sakura este imposibil de descris în cuvinte. Sakura înseamnă, înainte de toate, speranța și șansă la un nou început. În această perioada a anului parcurile și grădinile Japoniei se transformă în adevărată artă și totodată într-o oază de bucurie în culori, o tradiție de secole în aceste locuri fiind “hanami”, adică picnicul sub copacii înfloriți. Există peste 400 de specii de cireș în Țara Soarelui Răsare, sunt copaci neroditori, nu fac fructe, ci doar flori, în diferite nuanțe, de la alb la mov, din care japonezii realizează o gama largă de produse, de la alimente la băuturi sau cosmetice.

Sakura te învață că fericirea stă în lucrurile simple.

Sakura îmi aduce aminte în fiecare an că trebuie să ne bucurăm de fiecare clipă. Să ne bucurăm cu toate simțurile. Că tot ce avem este ACUM.

Sakura îi învață pe japonezi, într-un mod magic, că trebuie să accepte să piardă anumite lucruri frumoase pentru a primi altele în schimb. Să se concentreze pe ce este esențial. Să nu își mai facă milioane de griji pentru lucruri minore. Să învețe să îmbrățișeze mai ușor schimbările.

Sakura ne amintește de fiecare dată că viața își continuă circuitul, indiferent ce se întâmplă. Că vor înflori și anul viitor, oricât de greu ne-ar fi anul acesta.

Să fiu sincer, nici nu am auzit până acum pe cineva care să spună că nu i-a plăcut Japonia și mai ales că nu a fost captivat de Sakura, de cultură și simbolurile nipone, de ikebana – aranjament floral în stil japonez, origami – artă japoneză a impaturirii hârtiei, de shodou – caligrafie japoneză sau de kimonouri și yukata, tot un fel de kimono, dar fără căptușeală. Ori de gheișe și maiko, ucenicele lor, de grădinile japoneze de un farmec aparte, proiectate după principii stricte, de trenurile Shinkansen, temple sau ryokan-uri. De vită kobe, de nigiri, sashimi, maki, uramaki sau temaki. Iar lista poate continuă pe paragrafe întregi.

Mi-e dor de Japonia… iar dacă anul acesta am ales să stăm acasă și să fim precauți, amânând excursia din cauza pandemiei, anul viitor în primăvară vom avea noi excursii de grup acolo.

În fiecare zi de luni, Răzvan Pascu aduce Doza de Turism la Europa FM, în emisiunea Drum cu Prioritate și pe europafm.ro.

Puteți găsi impresii și fotografii din călătoriile sale pe pagina sa de Facebook, pe Instagram și pe blogul său.