Două universități românești, în topul celor mai importante o mie din lume | AUDIO

În ultimul clasament al celor mai importante 1000 de universităţi din lume, România are două instituţii de învăţământ superior.

Este vorba despre Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și Universitatea din București, cu menţiunea cele două se află spre coada clasamentului.

Clasamentul, de altfel, unul dintre cele mai importante din lume, este întocmit de realizat de compania Quacquarelli Symonds din Marea Britanie.

Acesta mai arată un lucru îngrijorător: cam toate ţările din regiune au universităţi mai multe şi mai bine cotate decât România.

Clasamentul universităţilor ia în calcul criterii precum reputația academică, reputația profesorilor, citările, numărul de studenților sau proporția studenților străini. Pentru al nouălea an consecutiv, clasamentul este dominat de universităţile americane şi britanice.

România are doar două universităţi în top 1000, cu menţiunea că pe lângă cel întocmit de Quacquarelli Symonds, mai sunt şi alte clasamante similare.

Şi, invariabil, România e prezentă cu două universităţi, şi acelea mai spre coada clasamentului.

În cazul de faţă, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și Universitatea din București, clasate în intervalul 800 – 1000.

De fapt, România este mult în spatele ţărilor din regiune. Ungaria are 8 universităţi în top 1000. Polonia are 15, Cehia 10. Chiar şi Bulgaria, ţară cu jumătate din populaţia României, are o universitate în clasament. Dar este cotată mai bine cele din România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Victor Marin
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS