Două legi cu impact bugetar major, adoptate de deputați: Amânarea plății facturilor la utilități și suspendarea ratelor bancare

Una dintre legile adoptate astăzi vizează suspendarea până la finalul anului a plății ratelor la credite, iar cea de-a doua oferă posibilitatea amânării cu trei luni a plății utilităților și a contribuțiilor sociale și de sănătate.

Cele două legi adoptate de Camera Deputaților au fost depuse în Parlament de PSD, ALDE și Pro România cu scopul, potrivit inițiatorilor, de a sprijini populația și companiile în fața crizei generate de coronavirus.

Deși Guvernul a adoptat deja o ordonanță de urgență privind suspendarea plății ratelor la credite pentru acele persoane ale căror venituri au fost afectate pe perioada crizei, PSD, ALDE și Pro România au venit cu propria lege în Parlament.

Spre deosebire de OUG-ul guvernului, legea social-democraților dă posibilitatea tuturor, persoane fizice sau firme, indiferent dacă au fost afectate sau nu de criză, să își amâne cu nouă luni plata ratelor la credite.

Un alt act normativ promovat de PSD, ALDE și Pro România, susținut și de USR, vizează suspendarea cu trei luni a plății facturilor la utilități – apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile.

De asemenea, același proiect prevede suspendarea tot cu trei luni a plății contribuțiilor sociale datorate atât de angajați, cât și de angajatori pentru veniturile din salarii.

Condiția este ca veniturile celor care solicită aceste facilități să fi scăzut cu cel puțin 15%.

Doar PNL a votat împotriva celor două acte normative.

De altfel, liberalii au avertizat că legile vor avea efecte dezastruoase pentru economie și au anunțat că le vor ataca la Curtea Constituțională.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS