Două femei şi 5 copii au murit în naufragiul unei ambarcaţiuni cu migranţi pe Marea Egee

Două femei şi cinci copii, între care un bebeluş, şi-au pierdut viaţa vineri în naufragiul unei ambarcaţiuni cu migranţi pe Marea Egee, a anunţat garda de coastă greacă, potrivit Reuters şi AFP.

Alte 12 persoane – patru copii, cinci bărbaţi şi trei femei – au fost salvate în urma naufragiului produs în apropiere de insula Chios. Nu se ştie pentru moment care erau ţările de origine ale migranţilor.

Sute de migranţi şi refugiaţi au murit în ultimii ani încercând să traverseze Marea Egee în ambarcaţiuni supraîncărcate. Peste 50 de oameni au murit înecaţi în astfel de accidente doar de la începutul acestui an, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

În prezent Grecia găzduieşte circa 70.000 de refugiaţi şi migranţi, în cea mai mare parte sirieni fugiţi din ţara lor din 2015 via Turcia.

Printr-un acord încheiat în 2016 cu Uniunea Europeană, Turcia a reuşit să frâneze fluxul plecărilor de migranţi spre cele cinci insule greceşti cele mai apropiate, primind în schimb un ajutor de 6 miliarde de dolari. Numărul sosirilor pe teritoriu grec a crescut însă în ultimele luni.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat săptămâna aceasta că în ultimele zile s-au înregistrat 3000 de sosiri dinspre Turcia, crescând presiunea asupra facilităţilor de primire a migranţilor, deja suprapopulate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS