Confidenţialitate

Dosarul Revoluției decembrie 1989, retrimis la Parchetul Militar

Dosarul Revoluției a fost retrimis la Parchetul Militar. Decizia nu este definitivă și vine după 2 ani de judecată în cameră preliminară în condițiile în care, potrivit legii, această procedură este de 60 de zile. În dosarul Revolutiei, Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.

La 32 de ani de la Revoluție, dosarul este plimbat în continuare între instanțe. Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis vineri ca dosarul Revoluției să se întoarcă la Parchetul Militar.

În 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General i-au pus sub acuzare pentru crime împotriva umanității pe Ion Iliescu, membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României, pe Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare, şi pe Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN.

În octombrie 2020, Instanța Supremă a decis retrimiterea dosarului Revoluției la Parchetul Militar, pentru remedierea unor erori: cum ar fi presupuse probleme de legalitate în investigația procurorilor militari sau ca ar fi fost excluse mai multe probe depuse de Parchetul Militar la dosar, printre care rapoartele întocmite de SRI și de Comisia parlamentară de anchetă a revoluției, care a funcționat în anii 90.

Dosarul Revoluției  cuprinde 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016.

Probatoriul administrat arată Parchetul grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român.