Confidenţialitate

Dosarul Colectiv: rechizitoriul procurorilor

 ”Deşi formal s-a interzis folosirea focului deschis, în realitate inculpaţii au permis utilizarea pe scară largă a acestuia în incinta Clubul Colectiv” – sunt concluzii trase de Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în Dosarul #Colectiv.

În document se arată că patronii clubului au emis o decizie prin care interziceau folosirea oricărei forme de foc, dar, în realitate, au permis, în incinta clubului, folosirea de lumânări, altare în formă de trident, sfeşnice sau opaiţe, toate de dimensiuni mari, în contextul în care tavanul era din material lemnos,

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie mai vorbesc în rechizitoriu despre ”indolenţa vecină cu intenţia” a celor trei patroni ai clubului despre care arată că ”la organizarea spectacolelor, prin clauze contractuale inculpaţii au impus repetat condiţii de atragere a unui public cât mai numeros în beneficiul propriei societăţi, deşi erau conştienţi de riscurile datorate spaţiului impropriu şi măsurilor neluate privind situaţiile de urgenţă”.

Patronii clubului Colectiv, George-Alin Anastasescu, Paul-Cătălin Gancea şi Costin Mincu sunt acuzaţi că “au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului”.

La 6 luni de la tragedie, cei trei patroni ai clubului Colevtiv vor fi judecaí pentru ucidere din culpă, în formă agravată.  Și patroana firmei de artificii a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă dar și pentru fals în înscrisuri. În urma incendiului din 30 octombrie 2015 și-au pierdut viața 64 de persoane.